Ruska misija pri Natu bo skrčena za tretjino

Odločitev 23 držav za izgon ruskih diplomatov je rezultat »ogromnega pritiska« ZDA na njene zaveznice, trdi Sergej Lavrov.

Objavljeno
27. marec 2018 15.10
Russia Spy Diplomats
Peter Žerjavič, Bruselj, L. Z., STA
Peter Žerjavič, Bruselj, L. Z., STA

Bruselj, Moskva – Generalni sekretar Severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg je danes odvzel akreditive sedmim članom ruske misije pri Nato in zavrnil prošnje dodatnih treh.

Severnoatlantski svet je sicer odločil, da bo najvišje dovoljeno število pripadnikov misije znižano na za deset na skupno dvajset oseb.

»To pošilja jasno sporočilo Rusiji, da so stroški in posledice za njen nesprejemljiv in nevaren vzorec obnašanja,« je povedal Stoltenberg. Odziv da sledijo odsotnosti ruskega konstruktivnega odgovora na dogodek v Salisburyju.

»V naših dejanjih se zrcalijo resne varnostne skrbi, ki jih izražajo vse zaveznice, in so del usklajenih mednarodnih prizadevanj za odgovor na rusko ravnanje,« je ocenil Stoltenberg.

Zavezništvo ostaja pri svojem dvojnem pristopu: močni obrambi in odprtosti za dialog, vključno s pripravami na zasedanje Sveta Nato-Rusija.

Moskva: Za izgon diplomatov so krive ZDA

Odločitev 23 držav za izgon ruskih diplomatov zaradi domnevne ruske vpletenosti v zastrupitev bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke s živčnim strupom v Veliki Britaniji je rezultat »ogromnega pritiska« ZDA na njene zaveznice, je danes dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

»To je rezultat ogromnega pritiska, ogromnega izsiljevanja, ki je žal glavni instrument Washingtona na mednarodnem prizorišču,« je dejal Lavrov v Uzbekistanu, kjer se udeležuje konference o Afganistanu.

Zagotovil je, da bo Moskva odgovorila. »Nihče ne more mirno prenašati take neotesanosti in tudi mi je ne bomo,« je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V ponedeljek in danes je 23 držav, med njimi 16 članic EU, pa tudi ZDA in Kanada, odločilo izgnati skupno okoli 116 ruskih diplomatov v odgovor na zastrupitev Skripala in njegove hčerke Julije 4. marca v britanskem Salisburyju. London je odgovornost za zastrupitev pripisal Moskvi, kar slednja zanika.

Washington je napovedal izgon daleč največ ruskih diplomatov - 60.