Možganske poškodbe nekdanjih ameriških diplomatov

Pri nekdanjih diplomatih na Kubi, ki so prijavljali še vedno nepojasnjene napade z zvokom, so odkrili možganske poškodbe.

Objavljeno
16. februar 2018 20.11
FLORIDA-STORM/BEACHES
Be. B., STA
Be. B., STA

Washington - Raziskovalci univerze Pensilvanija so pri nekdanjih ameriških diplomatih na Kubi, ki so prijavljali doslej še vedno nepojasnjene napade z zvokom, odkrili možganske poškodbe. Te se zdijo podobne, kot jih nekdo doživi po udarcu, čeprav se to v primeru diplomatov ni zgodilo.

Vpletla se je tudi FBI

ZDA so lani septembra zaradi incidenta izgnale 15 kubanskih diplomatov in skrčile število lastnega osebja na veleposlaništvu v Havani za polovico. Kubanska vlada trdi, da niti najmanj ne ve, za kaj gre, v državo pa so spustili celo preiskovalce FBI. Tudi njim naj ne bi uspelo odkriti ničesar.

Poskusi z zvočnim orožjem sicer po svetu že potekajo in v uporabi ga imajo celo nekatere ameriške policijske enote. Ena od teorij je, da je nekdo preizkušal podobno zadevo na Američanih. Ugiba se o Rusiji ali Kitajski.

Znanstveniki univerze Pensilvanija so se ukvarjali z 21 nekdanjimi ameriškimi uslužbenci, ki so bili na Kubi v letih 2016 in 2017 in so se pritoževali nad glavobolom, slabim počutjem po čudnih in nepojasnjenih zvokih, ki so jih slišali doma ali v hotelu. Izidi študije so objavljeni v reviji ameriškega zdravstvenega združenja (JAMA).

Od 21 jih je 18 slišalo nepojasnjen zvok podoben bodisi brnenju, škripanju kovine ali kričanju. Nekateri so ob tem čutili tudi vibracije, podobne tistim ob odprtem oknu med vožnjo avtomobila. Med simptomi so vrtoglavica, boleča ušesa, slab sluh, težave s koncentracijo in branjem, občutljivost na svetlobo in nespečnost.

Je zvok povezan s poškodbami?

Kontrola z magnetno resonanco možganov ni odkrila ničesar nenormalnega, znanstveniki pa ne znajo povezati zvoka s poškodbami. Sedaj priporočajo, da ameriške diplomate pred potjo v tujino podrobno pregledajo in potem primerjajo podatke, če bi se zgodilo kaj podobnega.