MSF: Svet pri omejevanju ebole izgublja bitko

Zdravniki brez meja potrebujejo predvsem širšo mrežo terenskih bolnišnic, zdravstveno osebje in mobilne laboratorije.

Objavljeno
03. september 2014 16.13
LIBERIA-EBOLA/ESCAPEE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New York − Mednarodna zdravstvena organizacija Zdravniki brez meja (Medecins sans Frontières oziroma MSF) je včeraj sporočila, da svet izgublja bitko z omejevanjem smrtonosnega virusa ebola, ki že mesece seje smrt in strah po zahodu Afrike.

Zdravniki brez meja so na srečanju v New Yorku Združene narode opozorili, da se svetovni voditelji niso uspešno spoprijeli z epidemijo, in pozvali k globalnemu odzivu, s katerim bi na zahod Afrike dostavili osebje in pomoč, poroča AFP. »Šest mesecev od izbruha najhujše epidemije ebole v zgodovini jo svet poskuša zamejiti in pri tem izgublja bitko, voditelji pa ne doumejo njene transnacionalne grožnje,« je dejala predsednica MSF Joanne Liu. Opozorila je, da svarilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pred »grožnjo javnemu zdravju mednarodnih razsežnosti« ni privedlo do ukrepanja, države pa so se druga za drugo pridružile globalni koaliciji neaktivnosti.

Liujeva je mednarodno skupnost pozvala k financiranju boja proti eboli v Sierri Leone, Liberiji in Gvineji, kjer potrebujejo predvsem širšo mrežo regionalnih terenskih bolnišnic, dodatno zdravstveno osebje in mobilne laboratorije, poroča AFP. MSF opozarjajo, da so razmere še posebej hude v liberijskem glavnem mestu Monrovia, kjer po nekaterih ocenah potrebujejo 800 dodatnih postelj za bolnike. »Vsak dan moramo bolne ljudi pošiljati domov, ker so naši prostori prenatrpani,« je dejal eden od tamkajšnjih zdravnikov. Ljudje tako še vedno umirajo doma, trupla žrtev pa pogosto ostajajo tudi na ulicah.

Po zadnjih podatkih WHO je ebola od marčnega izbruha zahtevala že 1552 življenj, z virusom pa se je okužilo skupno 3062 ljudi. Po ocenah WHO bi pri trenutni hitrosti širjenja ebole lahko trajalo od šest do devet mesecev, da bi smrtonosni virus ukrotili in spravili pod nadzor, do takrat pa bi se lahko z njim okužilo več kot 20.000 ljudi.

Poleg bolezni še pomanjkanje

Izbruh smrtonosne bolezni pa ni edina težava, ki pesti zahodnoafriške države − prav zaradi nje so namreč skokovito narasle cene živil, marsikje pa že grozi hudo pomanjkanje.

Agencija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo je že opozorila, da so omejitve gibanja in prepoved mednarodnih letov, ki so jih zaradi izbruha bolezni uvedli v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone, že privedle do paničnega nakupovanja, pomanjkanja hrane in skokovite rasti cen, pa tudi do pomanjkanja zdravil in zdravstvenega osebja. Opozarjajo še, da se bo negotovost glede živil najverjetneje še povečala.

Svetovni program za hrano se je na krizo že odzval in sprožil nujno operacijo, s katero nameravajo 1,3 milijona ljudem na najhuje prizadetih območjih dostaviti 65.000 ton hrane, poroča AFP.

Ebola tudi v DR Kongo

WHO poroča o še enem, sicer nepovezanem izbruhu ebole, ki seje smrt po Demokratični republiki Kongo. Bolezen, ki je omejena na območje približno 800 kilometrov severno od Kinšase, je zahtevala že 31 življenj.