»Mugabe ne spi, le počiva oči«

V Zimbabveju se veliko ugiba o zdravju 93-letnega predsednika, ki se namerava drugo leto potegovati še za en mandat.

Objavljeno
11. maj 2017 18.54
FILES-ZIMBABWE-POLITICS-MUGABE-HEALTH
Mo. B.
Mo. B.

Posnetki in fotografije najstarejšega predsednika na svetu Roberta Mugabeja, ki spi med pomembnimi sestanki in srečanji, zbujajo pozornost. Mnogi se sprašujejo, kakšno je fizično zdravje 93-letnega zimbabvejskega predsednika, ki se kljub svoji starosti še ni pripravljen odreči položaju. Poleg tega pa se namerava drugo leto spet potegovati za predsedniški položaj.

»Počutim se, kot da mi je spodletelo, ko prebiram, da predsednik spi na konferencah,« je sporočil njegov tiskovni predstavnik George Charamba. Pojasnil je, da ima predsednik, ki je na oblasti od konca 80. let prejšnjega stoletja, obolele oči, zato ga moti močna svetloba. Oči mu zdravijo v Singapurju, kamor je v ponedeljek odpotoval na rutinski zdravniški pregled. Vrnil naj bi se v kratkem.

O Mugabejevem zdravstvenem stanju se v Zimbabveju sprašujejo tudi zato, ker se namerava drugo leto potegovati za nov predsedniški mandat. V zadnjih letih se je pojavilo kar nekaj ugibanj, med drugim tudi, da trpi za rakom, lani pa je morala vlada zanikata govorice, da predsednik ni na počitnicah, ampak je umrl. Da gre za občutljivo temo, priča tudi dejstvo, da so marca oblasti aretirale dva novinarja, ki sta namignila, da je njegovo zdravstveno stanje slabo.

Še ena občutljiva tema je stanje same države. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FOA) in evropska komisija sta marca letos v poročilu opozarjali, da je število ljudi, ki jih pesti ali pa jim grozi lakota, drastično naraslo. Med državami, kjer je letos pričakovati veliko pomanjkanje hrane, je tudi Zimbabve, država, ki je nekdaj veljala za »žitnico« južnega dela celine.

Kritiki razloge za porazno stanje države pripisujejo Mugabejevi politiki, a ta je na Svetovnem ekonomske forumu za Afriko prejšnji teden zanikal, da bi bil Zimbabve »ranljiva država«. »Zimbabve so ena najbolj razvitih držav, druga za Južno Afriko. Da je ranljiva z gospodarskega stališča ne morete trditi.«

Po podatkih Reutersa je brezposelnost v državi okoli 80-odstotna, težave imajo z dolžniško krizo, izplačevanjem plač v javnem sektorju, zaradi pomanjkanja denarja so morale banke omejiti dvigovanje denarja.

Mugabe je kljub kritikam prepričan, da večina ljudi še vedno podpira njegovo vlado, ob tem pa pojasnil: »Gospodarstvo ne more rasti tako hitro, kot to pričakujejo državljani.«