Mugabe: Z oblasti sem sestopil pod prisilo

Nekdanji predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je prvič po odstavitvi spregovoril in terjal razveljavitev državnega udara.

Objavljeno
16. marec 2018 11.03
ZIMBABWE-POLITICS/CHINA
Be. B., STA
Be. B., STA

Robert Mugabe, ki je desetletja s trdo roko vladal Zimbabveju, je vojsko obtožil, da je zrežirala njegov odhod z oblasti. V pogovoru za južnoafriško televizijo SABC, prvem po odstopu novembra lani, je Mugabe v četrtek zvečer zatrdil, da je bil novembra izveden državni udar, ki ga je treba razveljaviti za nazaj.

»Jaz pravim, da je šlo za državni udar – nekateri ljudje ga nočejo poimenovati državni udar,« je dejal Mugabe in vztrajal, da je moral z oblasti sestopiti pod prisilo. »Popraviti moramo to sramoto, ki smo si jo naredili sami, ne zaslužimo si je,« je še nadaljeval.

»Mnangagwe vlada nezakonito«

»Nikoli si nisem mislil, da bo on, ki sem ga negoval in pripeljal v vlado (...), da bo on tisti, ki se bo obrnil proti meni,« je ravnanje Mnangagweja sinoči za SABC komentiral Mugabe ter njegovo vladanje označil kot »nezakonito« in »protiustavno«. Očital mu je tudi »izdajo naroda«.

Za televizijo je nekdanji voditelj govoril iz svoje pisarne v Harareju, oblečen v sivo obleko, s portretom sebe in Grace na steni. Govoril je počasi, a razločno in povezano, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko možnosti za vrnitev na oblast 94-letni Mugabe zagotovo nima, analitiki, ki jih navaja AFP, pa po četrtkovem intervjuju ocenjujejo, da očitno samega sebe vidi kot »del rešitve« za Zimbabve. Julija ali avgusta letos bodo v Zimbabveju predvidoma potekale predsedniške volitve.

Še vedno z željo po oblasti

V ločenem pogovoru za britansko televizijo ITV News je sicer Mugabe zavrnil, da bi se želel sam znova vrniti na oblast, in spomnil, da je star že 94 let.

Mugabejev sinočnji intervju je po poročanju AFP menda organizirala stranka NPF, ki nasprotuje Mnangagwejevi vladi in upa, da bo ta na prihajajočih volitvah poleti doživela neuspeh. V vladajoči stranki ZANU_PF je pred kratkim zavel preplah, ko se je Mugabe sestal z vodjo NPF, upokojenim generalom Ambrosom Mutinhirijem.