Muslimani danes začenjajo romanje v Meko

Ob letošnjem romanju veljajo še strožji varnostni ukrepi kot ponavadi, predvsem zaradi nasilja Islamske države in epidemij.

Objavljeno
01. oktober 2014 16.10
SAUDIARABIA-HAJ/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Meka − Muslimani danes začenjajo tradicionalno romanje v Meko, hadž, na katerem letos pričakujejo okoli dva milijona vernikov, med njimi 20 iz Slovenije. Ob letošnjem romanju veljajo še strožji varnostni ukrepi kot ponavadi, predvsem zaradi nasilja Islamske države (IS) na Bližnjem vzhodu ter epidemij ebole in bližnjevzhodnega respiratornega sindroma, piše Slovenska tiskovna agencija.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Vrhunec hadža bo v petek, ko se bodo romarji zbrali na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo, zaključil pa se bo dan kasneje s kurban bajramom, piše STA.

Romanja v Meko se bo letos po napovedih udeležilo več kot dva milijona vernikov z vsega sveta, med njimi po navedbah tajnika Islamske verske skupnosti Nevzeta Porića tudi 20 iz Slovenije. Veliko število romarjev prihaja iz Azije, večinoma iz Indonezije, ki ima največjo kvoto za udeležbo na hadžu.

Skrb zaradi epidemij

Saudske oblasti bodo romarje letos poskušale zaščititi pred dvema smrtonosnima virusoma, ki pustošita tudi med muslimanskimi verniki: ebolo in bližnjevzhodnim respiratornim sindromom (Mers), piše STA.

Zaradi epidemije ebole, ki je v Zahodni Afriki zahtevala že več kot 3000 življenj, letos v Meko ne smejo priti romarji iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone, lahko pa se hadža udeležijo Nigerijci, čeprav je ta bolezen tudi v njihovi državi zahtevala osem smrtnih žrtev. Romarji iz Nigerije so morali sicer opraviti zdravniški pregled tako v domovini kot na letališču v saudski Džedi, kjer pristane največ letal z romarji. Izpolniti so morali tudi obrazec, s katerim potrjujejo, da niso bili v stiku z okuženim z ebolo in niso bili v nobenem mestu, kjer so opazili primere okužbe.

Največ primerov Mersa so medtem zabeležili ravno v Saudski Arabiji, vendar pa v zvezi s tem ne poročajo o posebnih ukrepih.

Strogi varnostni ukrepi tudi zaradi grožnje IS

Hadž letos poteka tudi v času, ko so Zahod in arabske države strnili vrste v boju proti džihadistom Islamske države, ki so zavzeli dele Sirije in Iraka. Nekateri romarji so po pisanju STA nasilje IS označili za »virus, ki ogroža svet«. Saudski notranji minister, princ Mohamed bin Najef, je zagotovil, da bo romanje v Meko varno in da bodo saudske oblasti opravile z IS in morebitnimi drugimi grožnjami.

Saudske oblasti so tako kot vsako leto poskrbele tudi za stroge varnostne ukrepe za preprečitev morebitnih incidentov ali stampedov, dodaja STA. V preteklosti so se množična prerivanja s smrtnimi žrtvami dogajala predvsem na mostu Džamarat v Mini, kjer se romarji zberejo okoli 30 metrov visokega stebra, največjega od treh, ki simbolično predstavljajo hudiča, in vanj mečejo kamenje, kar je del obreda.