Muslimanski romarji danes molijo na gori Arafat

Obredi na gori Arafat so vrhunec romanja v Meko, hadža, ki se ga letos udeležuje okoli dva milijona vernikov.

Objavljeno
03. oktober 2014 10.58
APTOPIX Mideast Saudi Hajj
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Meka − Na sveti gori Arafat v Meki se bo danes pri molitvi zbrala množica muslimanskih romarjev, piše Slovenska tiskovna agencija. Obredi na gori Arafat so vrhunec romanja v Meko, hadža, ki se ga letos udeležuje okoli dva milijona vernikov, med njimi 1,4 milijona iz tujine, nekaj tudi iz Slovenije.

Na gori Arafat je imel prerok Mohamed po verskem izročilu zadnjo pridigo. Romarji se bodo po sončnem zahodu odpravili v Muzdalifah, ki se nahaja med Mino in Arafatom, kjer bodo nabrali kamenje, s katerim bodo naslednje dni obmetavali hudiča. To je eden zadnji obredov, ki označuje začetek kurban bajrama − praznika žrtvovanja. Simboličnemu kamenjanju hudiča bo sledilo obredno žrtvovanje živali, piše STA.

Ostale tri dni hadža bodo verniki nadaljevali obred kamenjanja, na koncu pa se bodo sprehodili še okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi končalo, dodaja STA.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.