Na dan le prišli rezultati volitev v Afganistanu

Novi afganistanski predsednik Ašraf Gani Ahmadzaj je prepričljivo zmagal.

Objavljeno
26. september 2014 16.34
AFGHANISTAN-ELECTION-UNREST
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Kabul - Ašraf Gani je prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah v Afganistanu s 55 odstotki glasov, kažejo rezultati volitev, ki jih je volilna komisija danes vendarle razkrila. V nedeljo je komisija sporočila zgolj zmagovalca junijskih volitev, točnega rezultata pa ne.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so se zbali morebitnega nasilja, ki bi lahko izbruhnilo, če bi objavili rezultate, potem ko so morali v ponovno štetje glasov zaradi očitkov poraženca Abdulaha Abdulaha o poneverbah in goljufijah.

Tako Gani kot Abdulah sta namreč po drugem krogu 14. junija razglasila zmago in nista hotela popustiti. Zapleti so se vlekli in vmes povzročili pravo politično krizo v državi, ko je volilna komisija minulo nedeljo vendarle objavila, kdo bo naslednji predsednik Afganistana. Že po prvem štetju glasov je zmagal Gani, ki naj bi prejel 56,4 odstotka glasov.

Danes je afganistanska neodvisna volilna komisija vendarle objavila, da je Gani tudi po ponovnem štetju glasovnic prejel 55,27 odstotka glasov. Volitev pa se je udeležilo 7,12 milijona afganistanskih volivcev, poroča AFP.

Abdulahu je s pritožbami uspelo, da so izločili veliko količino glasovnic, vendar mu to očitno ni pomagalo do zmage. Po reviziji, ki so jo nadzirali tudi Združeni narodi, so od skupno 22.828 glasovnih skrinjic izločili 1206 skrinjic, kar pomeni več sto tisoč glasov, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Gani in Abdulah pa sta spore rešila tudi s sporazumom o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Glede na ta dogovor bo Gani zasedel položaj predsednika države, Abdulah pa bo imenoval kandidata za položaj začasnega premiera ali pa ga bo zasedel sam. Prav tako si bosta njuna tabora razdelila vodilne položaje v vladnih, pravosodnih, upravnih in drugih institucijah, vključno s svetom za nacionalno varnost.

Gani bo predsedniški položaj prevzel v ponedeljek v Kabulu. V današnjem sporočilu za javnost se je zahvalil predhodniku Hamidu Karzaju, ki je Afganistan vodil od padca talibanskega režima jeseni 2001.

Gani bo zdaj po 13 letih zaključil mednarodno posredovanje v Afganistanu in tranzicijski proces prenosa oblasti na afganistanske oblasti. »Politična tranzicija je bila uspešna in država gre lahko naprej,« je dejal na današnji slovesnosti ob razglasitvi rezultatov volitev. Pri tem je še povabil tuje investitorje k vlaganjem v Afganistan, še poroča AFP.