Na Japonskem v bližini vulkana našli 30 žrtev

Policija je sporočila, da so pohodniki doživeli srčni zastoa. Čeprav uradno še ni potrjeno, so najverjetneje mrtvi.

Objavljeno
28. september 2014 10.58
JAPAN-VOLCANO
Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA
Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA

Tokio - Japonski reševalci so danes blizu vrha vulkana Ontake, ki je v soboto izbruhnil, našli 31 pohodnikov, ki naj bi doživeli srčni zastoj. Najverjetneje so vsi mrtvi, čeprav so zaenkrat uradno potrdili smrt le štirih, poroča STA.

Na prek 3000 metrov visokem vulkanu je v soboto ostalo približno 250 ljudi, od katerih je večini medtem uspelo varno sestopiti. Že v soboto so potrdili smrt ženske.

Pohodniki, ki so jih danes našli reševalci, niso dihali, tudi srčnega utripa ni bilo zaznati, poročanje lokalnih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Dokončna potrditev smrti na Japonskem sicer vedno sledi zdravniškemu pregledu, pojasnjuje britanski BBC.

Doslej se je to zgodilo le v primerih štirih moških, katerih trupla so že prepeljali v dolino. Preostalih 27 ljudi naj bi reševalci z gore odpeljali najprej v ponedeljek. Danes so namreč reševalci zaradi visoke koncentracije žvepla najprej prekinili reševanje, nato pa ga zaradi prihoda noči tudi prestavili na ponedeljek.

Za uradno pogrešane trenutno velja 45 pohodnikov, poleg trideseterice brez znakov življenja še nekaj več kot 10 ljudi, za katere se bojijo, da jih je pod sabo pokopal vulkanski pepel.

3067 metrov visoki ognjenik Ontake v osrednjem delu države je izbruhnil v soboto okoli poldneva po lokalnem času. Dim se je dvigal do 10 kilometrov visoko in je iz vulkana izhajal tudi ponoči. Pristojne oblasti napovedujejo nadaljevanje izbruha, ki bo v okolici vulkana nanesel nove plasti pepela in drugih snovi.

Prvotno je bilo po izbruhu na gori ujetih prek 250 ljudi, a jih je večina ponoči sama varno sestopila. Še sedem pohodnikov je vojaški helikopter danes zjutraj prepeljal na varno. Na gori naj bi ostajalo še nekaj deset ljudi, vključno z osebjem v gorskih kočah v bližini vrha.

Ontake je ena izmed najbolj priljubljenih točk za pohodnike na Japonskem. Zadnji večji izbruh ognjenika sega v leto 1979.