Na Kosovu aretirali še 15 islamistov

Aretirani so osumljeni rekrutiranja borcev za skrajne islamistične skupine v Iraku in Siriji.

Objavljeno
17. september 2014 15.56
IRAQ-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Priština - Na Kosovu so danes aretirali 15 ljudi, osumljenih rekrutiranja borcev za skrajne islamistične skupine v Iraku in Siriji. Med njimi naj bi bilo več imamov. Policijska akcija sledi podobni, ki so jo v državi izvedli že avgusta, ko so aretirali 40 ljudi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kosovska policija je akcijo izvedla v zgodnjih jutranjih urah. Preiskala je 16 lokacij, zasegla s kaznivimi dejanji povezana gradiva in aretirala 15 ljudi, osumljenih »kršitve ustavnega reda in varnosti Kosova«, poroča STA.

Po poročanju lokalnih medijev je med aretiranimi več imamov iz različnih mest, po nekaterih navedbah celo 12. Med njimi sta tudi imam glavne džamije v Prištini Shefqet Krasniqi, ki so ga pred časom že zaslišali, ter podpredsednik skrajne islamistične stranke Lisba Fuad Ramiqi.

Imami naj bi bili osumljeni, da so širili ekstremistične ideje in sodelovali pri novačenju borcev za skrajne skupine v Iraku in Siriji. Kosovska policija je že sredi avgusta zaradi podobnih obtožb aretirala 40 ljudi.

V sirski državljanski vojni naj bi se po poročanju kosovskih medijev borilo do 150 Kosovcev. Tako v Siriji kot Iraku naj bi jih bilo skupno ubitih najmanj 16, povzema STA.

Na Kosovu je večina izmed 1,7 milijona prebivalcev muslimanov, a ima religija v javnem življenju le majhno vlogo.