Na vzhodu Ukrajine v novih spopadih več mrtvih

V novem nasilju so bile ubite tri osebe, en ukrajinski vojak in dva civilista, so danes sporočile oblasti v Kijevu.

Objavljeno
13. november 2015 17.20
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-MILITARY
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Kijev - Spopadi med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine so se po dveh mesecih dokaj mirnih razmer znova okrepili. V novem nasilju so bile ubite tri osebe, en ukrajinski vojak in dva civilista, so danes sporočile oblasti v Kijevu.

Vojaka so v obstreljevanju ubili separatisti blizu vasi Zaiceve, ki leži okoli 50 kilometrov severno od uporniške prestolnice Doneck, je danes povedal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko. Še trije vojaki so bili ranjeni.

V ločenem incidentu sta bila ubita dva moška, ko je njun avtomobil zapeljal preko mine blizu mesta Marinka, ki leži blizu bojne linije in je v rokah vladnih sil, je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

Potem ko sta nasprotni si strani septembra sklenili zadnjo prekinitev ognja, so se spopadi umirili kot še nikoli v tem več kot letu in pol trajajočem konfliktu. A v zadnjem času se je nasilje znova okrepilo in pojavljajo se skrbi o ponovnem stopnjevanju spopadov. Že v sredo je Kijev poročal o smrti enega svojega vojaka, kar je bila prva smrtna žrtev nasilja v preteklih dveh tednih.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes izrazila obžalovanje nad stopnjevanjem napetosti po razmeroma mirnem obdobju. Ovse, ki neodvisno nadzoruje stanje na vzhodu Ukrajine, je izpostavil predvsem okrepljeno nasilje na območju skoraj popolnoma uničenega letališča pri mestu Doneck.

Ukrajinska vlada in separatisti si izmenjujejo krivdo za eskalacijo, a Ovse doslej ni nobeni strani pripisal odgovornosti. Vodja misije Ovse Ertugrul Apakan je danes v sporočilu vse strani pozval, naj spoštujejo svoje obljube in si prizadevajo za trajni mir, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sicer Ovse pozvalo k temeljiti preiskavi, da se ugotovi odgovornost za najnovejše nasilje.