Na zahodu Ukrajine vojaške vaje pod vodstvom ZDA

Vaje bodo potekale predvidoma do 26. septembra, v prihodnosti pa naj bi jih izvedli vsako leto.

Objavljeno
15. september 2014 11.30
UKRAINE-CRISIS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kijev − Pod vodstvom ZDA več držav članic zveze Nato danes v Ukrajini blizu mesta Lvov začenja 11-dnevne vojaške vaje. Medtem ko Kijev in Zahod Rusiji očitata pomoč separatistom na vzhodu Ukrajine, bo na zahodu te države kar 15 držav sodelovalo v vajah Rapid Trident 14. Poleg tega naj bi že več držav Nata začelo tudi dobavljati orožje Ukrajini, poroča Slovenska tiskovna agencija.

ZDA po napovedih Pentagona na vaje pošiljajo približno 200 svojih vojakov. Gre sicer za prve ameriške vojake na ukrajinskem ozemlju, odkar je na vzhodu države izbruhnil upor proruskih separatistov. Skupno naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, ki jo povzema STA, na vajah sodelovalo približno 1300 vojakov iz 15 držav.

Vaje bodo predvidoma potekale do 26. septembra, v prihodnosti pa jih bodo izvedli predvidoma vsako leto. Vaje bodo obsegale deaktivacijo improviziranih bombnih naprav ter organizacijo patrulj.

Medtem je po navedbah ukrajinskega obrambnega ministra Valerija Geleteja več držav Nata Kijevu začelo dostavljati orožje. »Proces predaje že poteka,« je Geletej v nedeljo povedal za ukrajinsko televizijo Kanal 5, ki je v lasti ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. »Potrebujemo orožje,« je pri tem poudaril Geletej, a ni razkril, za kakšno orožje gre in katere države ga dostavljajo.

Porošenko je na nedavnem vrhu Nata v Walesu sporočil, da potekajo pogajanja o dobavi orožja. Predsednikov svetovalec Jurij Lucenko je naknadno razkril, da naj bi orožje dobavljale ZDA, Italija, Francija, Poljska in Norveška. Vse te države so sicer to zanikale.

Razmere na vzhodu Ukrajine medtem ostajajo napete, čeprav za zdaj na splošno velja 5. septembra dogovorjena prekinitev ognja. Med drugim je bilo v nedeljo na območju Donecka, ki velja za utrdbo proruskih upornikov, mogoče slišati topniško obstreljevanje, oblasti v Kijevu pa so upornike obtožile, da stopnjujejo napade na položaje ukrajinskih sil na vzhodu Ukrajine, še piše STA.