Nad protestnike v Hongkongu zamaskirani moški

Nekaj deset zamaskiranim neznancem, ki so hoteli odstraniti barikade, so se kmalu pridružili še drugih nasprotniki protestov.

Objavljeno
13. oktober 2014 17.52
TOPSHOTS-HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Hongkong - Protestniki na ulicah Hongkonga, ki vse od konca septembra od Pekinga zahtevajo neposredne volitve novih oblasti, so se danes znašli na muhi skupine zakrinkanih napadalcev.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je skupina več kot dvajsetih moških pristopila do barikad in poskušala prerezati verige, ki povezujejo barikade. Kmalu so se jim pridružili tudi taksisti, ki so avtomobile zapeljali vse do barikad in se jezno obesili na hupe. Zaradi kaosa na cestah so že v preteklih dneh izbruhnili prepiri med protestniki in razdraženimi udeleženci v prometu.

Med prerivajoče se protestnike in njihove nasprotnike je posegla policija. Razmere so se umirile, policija pa je znotraj območja, kjer potekaj protesti, aretirala tri zamaskirane moške, stare med 18 in 47 let. Osumljeni so napada in posedovanja nezakonitega orožja. Kateri strani so pripadali aretirani, niso sporočili. So pa kmalu po izgredih zaokrožile govorice, da naj bi bili napadalci plačani, nekateri protestniki so s prstom pokazali tudi na triade, kitajsko mafijo.

Protestniki so ulice Hongkonga zavzeli 28. septembra, ko so oblasti v Pekingu odločile, da ne bodo izpolnile obljube o neposrednih volitvah. Volivci Hongkonga bodo lahko novega voditelja leta 2017 tako izbrali zgolj med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih pred tem imenoval Peking. Zahtevam so se nato pridružili še poziv po odstopu vodje Hongkonga Leung Cun-yinga.

Leung, ki je znova zatrdil, da ne namerava odstopiti, je danes pojasnil, da so oblasti doslej s protestniki ravnale z »visoko mero tolerantnosti.« Na vprašanje, kdaj bodo policisti poskušali pregnati protestnike, pa je odgovoril: »Ne moremo dovoliti, da bi se ta situacija nadaljevala v nedogled.«

Protesti so sicer v zadnjih dneh izgubili zagon - število protestnikov se je z nekaj deset tisoč zmanjšalo na nekaj sto študentov. Policisti so davi odstranili del barikad. Pojasnili so, da ne nameravajo pregnati protestnikov, ampak odpreti del cest in sprostiti promet.