»Made in India« − nadomestna mati prisilno rodila šest otrok

Socialno ogrožene Indijke so žrtve sodobne trgovine z ljudmi v prisilni vlogi nadomestnih mater.

Objavljeno
03. marec 2015 13.09
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

»Zanje sem bila samo stroj za denar,« je povedala nečloveško mučena Phulmani, žrtev trgovine z ljudmi v povezavi z nadomestnim materinstvom.

Kot navaja Hindustani Times, je bila danes enaintridesetletna Phulmani (ime je spremenjeno) prisiljena roditi in dojiti šest otrok do njihovega šestega meseca, nato so bili oddani. Čigavi so bili otroci in kakšna je bila njihova usoda, mati ni nikoli izvedela. Otroke so agenti prodali naprej. Preden je bila prisiljena v hudo psihološko in fizično mučenje, je delala kot hišna pomočnica v premožni delhijski četrti.

Phulmani so kot trinajstletno pod lažnimi pretvezami zvabili v Delhi, kjer pa je bila prislijena v nadomestno materinstvo. Rešili so jo aktivisti in jo vrnili v zvezno indijsko državo Jharkhand, od koder prihaja. Omenjena država je znana kot center sodobnega suženjstva in trgovine z ljudmi. V revnih plemenskih predelih, ki jih vlada ustrezno ne nadzoruje, se nelegalno trguje z ženskami in otroki.

Tamkajšnji Child Welfare Committee (CWC) v Gumli poroča, da njen primer ni osamljen. Komaj osemletno deklico je trgovina z ljudmi prisilila v rojstvo desetih otrok, ki so bili prodani oziroma oddani.

Kot ugotavlja članek ostaja največja težava s trgovino z ljudmi v revnih plemenskih okoljih, kjer z lažnimi obljubami najstnice prisilijo v nadomestno materinstvo. Nadomestne matere v takšnih okoljih pogosto sploh ne dobijo nobenega plačila. Vladni predstavniki, kot poroča časnik, se zavzemajo za prekinitev in kaznovanje tovrstnega kriminala.

Splav ženskih zarodkov povečuje kriminal nad ženskami

Čeprav je indijska vlada leta 1994 zakonsko prepovedala splav zaradi izbire spola, so tovrstni posegi še vedno uveljavljeni. V nekaterih indijskih državah se zato na tisoč rojenih dečkov rodi le 618 deklic, kar predstavlja veliko težavo in povečuje kriminalna dejanja: posilstva, trgovino z ljudmi, prostitucijo in prisilno nadomestno materinstvo. S podobnimi težavami se zaradi omejitve rojstev otrok spoprijemajo na Kitajskem.

Kljub temu da se oblasti zavedajo, da prav abortusi ženskih zarodkov v prvem trimesečju predstavljajo največjo težavo pomanjkanja žensk, se niso odločili za njihovo prepoved. Sledil bi namreč pojav nelegalnih abortusov, ki bi občutno zmanjšal varnost žensk in še poslabšal njihov, večinoma slab položaj v indijski družbi.

Pozabljena nadomestna mati

Indijska raziskovalka nadomestnega materinstva dr. Anindita Majumdar piše o izgubljenem glasu nadomestnih mater, ki ga ni moč zaslediti v medijih. Tudi zgodbe mater, ki v nadomestno materinstvo privolijo proti plačilu, namreč niso vedno srečne.

Medijsko je bil odmeven primer tridesetletne nadomestne matere, ki je prišla na pregled v Ahmedabadu, indijski neuradni prestolnici nadomestnega materinstva. Zdravniki so se po pregledu matere, ki je doživela napad, odločili za urgentni carski rez. Otrok, ki ga je nosila za ameriška državljana, je preživel, mati pa ne.

Opozarja tudi na to, da mediji v Indiji ne sprašujejo po nadomestni materi − na primer slavni filmski par, igralec Aamir Khan in režiserka Kiran Rao, ki jo je najel, je v izjavah za javnost sploh ne omenja.

Nadomestna mati iz Indije v dokumentarnem filmu Made in India pove: »To delam samo zato, ker nimam denarja. Drugače se za nadomestno materinstvo ne bi odločila.«

Posel z nadomestnim materinstvom v Indiji je vreden dve milijardi evrov. Antropologinja meni, da je čas, da se nadomestne matere pojavijo s svojimi izrazi in svojimi besedami v javnosti. Čeprav so si njihove zgodbe podobne: revščina in pomanjkanje izbire.

»Moj mož pije in me pretepa. Imam dva otroka, to delam za njiju. Če bi vi imeli takšnega moža, bi storili enako,« pove nadomestna mati v kamero.

Kako jim je oddati otroka, ki de facto biološko ni spočet iz njihovih spolnih celic? »Težko, a morala sem kupiti hišo po moževi smrti,« pove druga nadomestna mati.

S pomočjo nadomestnega materinstva ženske v Indiji zaslužijo veliko za njihove razmere, česar se zavedajo, a intimna cena je visoka, česar ne skrivajo, če jim le kdo hoče prisluhniti.