Napad v Teheranu izvedli iranski pripadniki Islamske države

Pet moških je sodelovalo na bojiščih v Iraku in Siriji, nato pa so se vrnili v Iran.

Objavljeno
08. junij 2017 17.50
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Pet moških, ki so v sredo izvedli napada v Teheranu, je bilo iranskih državljanov, ki so se pridružili borcem skrajne Islamske države (IS) v Iraku in Siriji, nato pa vrnili v domovino, je danes sporočilo iransko ministrstvo za obveščevalno dejavnost.

Ko so se pridružili IS, so napadalci sodelovali pri »zločinih, ki jih je ta teroristična skupina izvajala v Mosulu in Raki«, so zapisali v sporočilu, ki ga je objavila tiskovna agencija Isna.

Prvič so se v Iran vrnili lansko poletje z namenom »izvajanja terorističnih operacij v verskih mestih« pod vodstvom »visokega poveljnika IS« Abuja Ajše. Ko je bil ta ubit, so bili prisiljeni zapustiti državo. Kdaj pred napadi v sredo so se vrnili v državo, ni jasno.

Kot še navaja ministrstvo, je bilo napadalcev pet in ne šest, kot so oblasti navajale v sredo. Objavili so tudi njihove fotografije in osebna imena.

Iran sta v sredo pretresla teroristična napada v parlamentu in mavzoleju ajatole Homeinija v Teheranu. V parlament so vdrli v ženske preoblečeni napadalci, ki so streljali, eden od njih pa se je razstrelil. Skoraj sočasno se je v 20 kilometrov oddaljenem mavzoleju Homeinija en napadalec razstrelil, drugega pa so ubile varnostne sile.

Število smrtnih žrtev napadov se je povzpelo na 17, potem ko so v bolnišnici umrli štirje od več deset ranjenih.

Na iranskem veleposlaništvu v Ljubljani bodo ob tej priložnosti v petek odprli žalno knjigo. Vanjo se bo mogoče vpisati dopoldne med 10. in 12 uro ter popoldne med 14. in 16. uro, je sporočil iranski veleposlanik v Sloveniji Morteza Darzi Ramandi.