Napenjanje mišic nad Vzhodnokitajskim morjem

Kitajski lovski letali sta v četrtek prestregli in menda »ogrozili« ameriško vojaško letalo.

Objavljeno
19. maj 2017 08.56
A. M., Reuters
A. M., Reuters

Ameriška vojska se je v četrtek pritožila zaradi incidenta, ki se je zgodil v mednarodnem zračnem prostoru nad Vzhodnokitajskim morjem in v katerem sta kitajski lovski letali Suhoj 30 »neprofesionalno« prestregli ameriško letalo WC-135 Constant Phoenix, specializirano za detektiranje radioaktivnih delcev v ozračju, ki bi lahko bili posledica jedrske eksplozije.

»O incidentu smo že obvestili kitajsko stran prek ustreznih diplomatskih in vojaških kanalov,« je sporočila predstavnica ameriškega vojaškega letalstva Lori Hodge, ki je še opozorila, da je posadko ameriškega letala, ki je nad območjem verjetno oprezalo za znaki morebitnega severnokorejskega jedrskega poskusa, zmotilo vedenje kitajskih pilotov, predvsem pa hitrost in bližina njunih letal.

Po navedbah ameriške vojske je bilo njihovo letalo na rutinski misiji nad Vzhodnokitajskim morjem in je menda letelo v skladu z določili mednarodnega prava. Kitajska je sicer poudarjeno sumničava do ameriških vojaških aktivnosti nad okoliškimi morji, ki jih vidi kot svoje vplivno območje.

Februarja letos se je tako že zgodil podoben incident, ko se je kitajsko vojaško letalo nevarno približalo ameriškemu vohunskemu letalu v bližini otočja Scarborough, ki leži med Kitajsko in Filipini.