Nato razmišlja o napotitvi več tisoč dodatnih sil v Afganistan

Naloga Natovih vojakov bi bilo urjenje lokalnih sil, in ne sodelovanje v bojnih nalogah.

Objavljeno
10. maj 2017 15.10
BELGIUM-NATO-POLITICS
Mo. B.
Mo. B.

Generalni sekretar atlantskega zavezništva Jens Stoltenberg je danes sporočil, da so od vojaških poveljnikov zavezništva prejeli prošnje o okrepitvi prisotnosti Natovih sil v Afganistanu. Za pomoč pri urjenju lokalnih sil za boj proti islamskim skrajnežem menda potrebujejo več tisoč vojakov.

»Prošnjo še vedno ocenjujemo. Odločitev o obsegu in področju misije bomo sprejeli v nekaj tednih,« je povedal Stoltenberg. Pri tem je poudaril, da se Natove sile ne vračajo k bojnim operacijam v Afganistanu, ampak da gre za urjenje, pomoč in svetovanje lokalnim silam, kako se postaviti po robu terorizmu, tudi skrajni sunitski Islamski državi.

V Afganistanu je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP trenutno navzočih okoli 13.000 Natovih vojakov, ki sodelujejo pri urjenju lokalnih sil. Kljub temu se je po uradnem koncu Natove bojne misije v Afganistanu leta 2014 število talibskih napadov povečalo, strmo je naraslo tudi število žrtev med afganistanskimi silami in civilisti. Zadnji večji napad se je zgodil prejšnji mesec, ko so talibski borci, oblečeni v afganistanske vojaške uniforme, v enem od oporišč ubili najmanj 135 mladih rekrutov.