Nato tudi po novem letu ostaja v Afganistanu z 12.000 vojaki

Financiranje afganistanskih sil v obdobju 2018-2020 bodo zaveznice dorekle do vrha v Varšavi julija prihodnje leto.

Objavljeno
01. december 2015 18.42
BELGIUM-NATO-FOREIGN-AFFAIRS
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Bruselj – Natova misija za urjenje, svetovanje in pomoč afganistanskim varnostnim silam Odločna podpora ostaja v Afganistanu tudi v letu 2016, v približno enakem obsegu in z enakimi nalogami, je sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, poroča Slovenska tiskovna agencija..

V Afganistanu je sedaj okoli 7000 ameriških vojakov in okoli 5000 vojakov drugih zaveznic. Veliko držav je že napovedalo ohranitev svoje prisotnosti, nekatere celo krepitev. Odločna podpora ostaja tako v Kabulu kot v štirih regijah, je pojasnil Stoltenberg.

Ministri so danes tudi začeli razpravo o financiranju afganistanskih varnostnih sil po letu 2017. Konkretne odločitve o finančni podpori afganistanskim silam v obdobju 2018-2020 bodo zaveznice sprejele do vrha v Varšavi julija prihodnje leto.

Zaveznice so zavezo o financiranju afganistanskih varnostnih sil za obdobje po koncu bojnih operacij leta 2014 do leta 2017 sprejele na vrhu v Lizboni leta 2010. Prispevajo približno milijardo dolarjev na leto, Slovenija pol milijona dolarjev.

Po neuradnih okvirnih ocenah naj bi afganistanske varnostne sile tudi v obdobju 2018-2020 potrebovale približno milijardo dolarjev letno. Koliko naj bi po letu 2017 prispevala Slovenija, za zdaj ni znano, piše STA.

Na vprašanje, zakaj naj zaveznice še naprej finančno pomagajo Afganistanu, je Stoltenberg odgovoril: »Če Afganistan znova postane varen pristan za mednarodne teroriste, bo to tudi varnostna grožnja za nas. V Afganistanu smo iz lastnega varnostnega interesa,« je opozoril.

Tretja odločitev v povezavi z Afganistanom, ki so jo danes sprejeli ministri, je, da bodo še naprej razvijali politično partnerstvo z državo in da bodo tam ostali »civilno prisotni« tudi po koncu Odločne podpore. Kdaj bo te misije konec, sicer še ni odločeno.

Generalni sekretar zavezništva je ob tem spomnil na afganistanske zaveze h ključnim reformam: razvijanju vodstva in odgovornosti v varnostnem sektorju, izboljšanju upravljanja, boju proti korupciji, volilni reformi in spoštovanju človekovih pravic, zlasti žensk in otrok.

Na to so zaveznice danes opozorile afganistanskega zunanjega ministra Salahuddina Rabbanija, od katerega so dobile po Stoltenbergovih besedah obljube, da bodo zagotovili oprijemljiv napredek do vrha v Varšavi julija prihodnje leto, še piše STA.