Nekdanja južnokorejska predsednica obsojena na 24 let zapora

Park Geun Hje je sodelovala v korupcijskem škandalu, prejela je 13 milijonov evrov podkupnine.

Objavljeno
06. april 2018 12.05
South Korea Politics
L. Z., STA
L. Z., STA
Seul – Bivša južnokorejska predsednica Park Geun Hje je bila danes obsojena na 24 let zapora zaradi korupcije. Sodišče v Seulu jo je spoznalo za krivo zlorabe položaja, prejemanja podkupnin in izsiljevanja ter ji naložilo plačilo 18 milijard vonov (13 milijonov evrov) kazni.

»Znesek podkupnin, ki jih je prejela ali zahtevala obtožena v sodelovanju s Čoi Sun Sil, znaša več kot 23 milijard vonov,« je dejal sodnik Kim Si Jun.

Bojkotirala večji del procesa

Sojenje je trajalo več kot deset mesecev. 66-letna Parkova je večji del procesa bojkotirala v znak protesta, ker je bila v priporu. Navzoča ni bila niti na današnjem izreku sodbe, ki ga je prenašala televizija.

Hčerka ubitega diktatorja Park Čung He je kot prva ženska v zgodovini Južne Koreje predsedniški položaj prevzela leta 2013. Manj kot štiri leta kasneje je bila po valu množičnih protestov odstavljena s položaja.Čoi Sun Sil (na sliki z masko) je bila februarja obsojena na 20 let zapora. Foto: Korea Pool/Reuters

Odstavitev je sprožil korupcijski škandal, v katerega sta bili vpleteni Parkova in njena zaupnica Čoi Sun Sil, na kateri so leteli očitki o trgovanju z vplivom in prejemanju podkupnin od velikih družb v zameno za politične usluge.

Južnokorejsko javnost je razburilo predvsem to, da je Parkova svoji prijateljici iz otroštva Čoijevi, ki ni imela nobenega uradnega položaja, dovolila vpletanje v državne zadeve, med drugim v imenovanja na visoke položaje in vsebino uradnih govorov.

20 let za Čoijevo

Čoi Sun Sil je hčerka vodje verskega kulta Čoi Te Mina, ki je bil do svoje smrti leta 1994 mentor Parkove. Čoijeva, ki so ji sodili na ločenem procesu, je bila februarja obsojena na 20 let zapora, ker je izkoristila zveze s predsednico, da je iz velikih južnokorejskih podjetij, kot sta Samsung in Lotte, iztisnila več milijard vonov.

Škandal je znova podžgal javne kritike tesnih in koruptivnih povezav med politiki in čeboli, vplivnimi družinskimi konglomerati, ki so pomemben del 11. največjega gospodarstva na svetu.

Goljufali so tudi pred Parkovo


Parkova ni prva bivša južnokorejska predsednica, ki je bila obsojena zaradi kaznivih dejanj. Pred njo sta bila bivša predsednika Čun Du Van in Ro Te Vu v 90. letih prejšnjega stoletja obsojena zaradi izdaje in korupcije.

Tudi predhodnik Parkove Li Mung Bak je trenutno v priporu. Tožilstvo ga skupaj s sorodniki preiskuje zaradi korupcije.