Nekdanji brazilski predsednik Lula kmalu za zapahe

Sam trdi, da je odločitev sodišča politično motivirana, saj ne bo mogel kandidirati na oktobrskih predsedniških volitvah.

Objavljeno
05. april 2018 09.24
BRAZIL-POLITICS/LULA
Be. B., STA
Be. B., STA
Luiza Inácia Lule da Silve, nekdanji brazilski predsednik, bo zaradi korupcije  jemanja podkupnine moral v zaporu odsedeti 12 let. Tako je že januarja odločilo brazilsko prizivno sodišče. Sodišče pa je danes zavrnilo prošnjo Lule za odlog zaporne kazni spričo obsodbe.

Lula je namreč zaprosil, da bi med pozivom ostal na prostosti, in trdi, da so obtožbe politično motivirane. Z njimi naj bi mu preprečili kandidaturo na prihodnjih predsedniških volitvah, na katerih mu javnomnenjske raziskave kažejo največjo podporo.

Njegova Delavska stranka je v prvem odzivu sporočila, da gre za »tragičen dan za demokracijo in za Brazilijo«.

Vrhovno sodišče je sicer odločalo pod velikim pritiskom in odločitev sprejelo s šestimi glasovi proti petim po maratonskem zasedanju, ki se je zavleklo do danes zjutraj po krajevnem času.

V torek zvečer je v Sao Paolu, največjem brazilskem mestu, protestiralo okoli 20.000 ljudi, ki so pozivali, naj gre Lula v zapor. Več kot 5000 sodnikov in tožilcev pa je vrhovnemu sodišču poslalo peticijo za takojšnjo zaporno kazen za nekdanjega predsednika.

Delavska stranke Lule je v prvem odzivu na odločitev sodišča sporočila, da gre za »tragičen dan za demokracijo in za Brazilijo«. Foto: Evaristo Sa/AFP

Lula je le eden iz vrste vplivnih brazilskih politikov, ki so osumljeni organizacije poneverb v Petrobrasu. Osumljenci sicer prihajajo tako iz Lulove leve Delavske stranke kot tudi desnosredinske Stranke demokratičnega gibanja novega predsednika države Michela Temerja ter konservativne Napredne stranke.

Tožilci so trdili, da je 70-letni Lula tisti, ki je načrtoval veliko korupcijsko shemo, v kateri je mreža menedžerjev, politikov in velikih pogodbenih izvajalcev izropala državno podjetje. Denar se je stekal v strankarske blagajne in na zasebne račune prek mreže podkupnin in napihnjenih pogodb.

Preiskava sheme, imenovana Operacija avtopralnica, je že pretresla brazilsko elito s preiskavami in obtožnicami proti njenim številnim najpomembnejšim predstavnikom.