Nekdanji brazilski predsednik sojenje označil za farso

Očitajo mu, da je vodil korupcijski krog, ki je oškodoval državnega energetskega velikana Petrobras.

Objavljeno
11. maj 2017 16.16
TOPSHOT-BRAZIL-JUSTICE-LULA-TRIAL
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Na sodišču v Curitibi na jugu Brazilije je v sredo potekalo zaslišanje nekdanjega brazilskega predsednika Luiza Inácie Lule da Silve v zvezi z očitki, da je vodil korupcijski krog, ki je oškodoval državnega energetskega velikana Petrobras. Lula je v skoraj petih urah zaslišanja vztrajal, da je nedolžen, proces pa je označil za farso.

»To sojenje je po mojem mnenju nezakonito, obtožbe pa farsa,« je poudaril Lula da Silva na sodišču. Dodal je, da obtožbe tožilstva temeljijo na očitkih v medijih.

Po zaslišanju se je Lula da Silva pridružil množici privržencev pred sodiščem in ponovil, da se namerava na predsedniških volitvah prihodnje leto potegovati za svoj tretji mandat. »Pripravljen sem, da se bom vrnil kot kandidat,« je poudaril. Dodal je, da želi dokazati, da elita ni sposobna urediti razmer v državi, da pa bo uspelo jeklarju.

Lula da Silva je le eden iz vrste vplivnih brazilskih politikov, ki so osumljeni organizacije poneverb v Petrobrasu. Osumljenci sicer prihajajo tako iz leve Delavske stranke Lule da Silve kot tudi desnosredinske Stranke demokratičnega gibanja novega predsednika države Michela Temerja ter konservativne Napredne stranke.

Tožilci trdijo, da je 70-letni Lula da Silva tisti, ki je načrtoval veliko korupcijsko shemo, v kateri je mreža menedžerjev, politikov in velikih pogodbenih izvajalcev izropala državno podjetje. Denar se je stekal v strankarske blagajne in na zasebne račune prek mreže podkupnin in napihnjenih pogodb.

Preiskava sheme, imenovana Operacija avtopralnica, je že pretresla brazilsko elito s preiskavami in obtožnicami proti številnim njenim najpomembnejšim predstavnikom. O vlogi Lule da Silve kot voditelja združbe za zdaj še ne priča noben dokaz.

Lula je bil brazilski predsednik od 2003 do 2010. Položaj je zapustil na vrhuncu priljubljenosti in s priznanjem mednarodne skupnosti zaradi uspešnega boja proti revščini v državi. Po javnomnenjskih anketah ostaja eden najbolj priljubljenih kandidatov za volitve prihodnje leto, še dodaja STA.