Nekdanji izraelski premier bo šel v zapor

Sodišče ga je oprostilo v enem primeru, a potrdilo obsodbo v drugem. Olmert je prvi nekdanji premier, ki bo moral v zapor.

Objavljeno
29. december 2015 13.01
ISRAEL-OLMERT/
Mo. B.
Mo. B.

Tel Aviv – Izraelsko vrhovno sodišče je danes potrdilo, da bo moral nekdanji premier Ehud Olmert v zapor, a bo kazen veliko krajša, kot jo je predvidelo nižje sodišče. Vrhovno sodišče ga je namreč oprostilo obtožb o jemanju podkupnine pri gradnji zloglasnega stanovanjskega kompleksa Holyland v Jeruzalemu, potrdilo pa je obsodbo v drugem, ločenem primeru jemanja podkupnine.

Sedemdesetletni Olmert bo tako 15. februarja začel prestajati 18-mesečno zaporno kazen, s čimer se bo v zgodovino zapisal kot prvi nekdanji izraelski premier, ki bo moral v zapor. S kaznijo se bo oddolžil za nekaj več kot 14.000 evrov podkupnine.

Kljub zaporni kazni je Olmertu danes odleglo. »Težko breme mi je danes padlo od srca, ko me je vrhovno sodišč oprostilo glavne obtožbe, povezane s Holylandom. Nihče mi ni ponudil podkupnine in jaz je nisem prejel,« je povedal po razsodbi.

Tožilstvo mu je očitalo, da je v času županovanja Jeruzalemu prejel okoli 116.000 evrov podkupnine, zato da je gradbenike speljal mimo številnih pravnih in prostorskih ovir. V povezavi z afero je sodišče obsodilo številne vladne uslužbence in poslovneže. Obsežen stanovanjski kompleks je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tako danes simbol korupcije na najvišji ravni.

Kot smo že poročali, je bil Olmert leta 1973 izvoljen v parlament, jeruzalemski župan pa je bil med letoma 1993 in 2003. Nato je prevzel vodenje ministrstva za trgovino in industrijo, leta 2006 pa je postal premier. V času mandata je leta 2006 sprožil vojno proti skrajnežem v Libanonu, leta 2008 pa konflikt na območju Gaze. Trdi, da je dosegel pomemben napredek na pogovorih o dosegu mirovnega sporazuma s Palestinci, čeprav je ta danes daleč od realnosti.  Kot predsednik vlade je odstopil septembra 2008, potem ko je policija zaradi suma korupcije tožilstvu priporočila, naj proti njemu vloži obtožnico.