Nevarna zmes orožja in jeze

Ameriška desnica se brani očitkov, da so spodbudili napad v Colorado Springsu.

Objavljeno
30. november 2015 20.10
COLORADO-SHOOTER/
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Napad na kliniko v Koloradu, letos že 352. množično streljanje v ZDA, je znova opozoril na prelahek dostop do orožja. Hkrati je oživil razpravo o sovražnem govoru, saj so politiki na desnici v zadnjih mesecih nenehno obsojali organizacijo, ki med drugim opravlja tudi splave.

Med napadom na kliniko organizacije Planned Parenthood v mestu Colorado Springs konec tedna je storilec Robert Dear, ki se je policiji predal po dobrih petih urah, ustrelil devet ljudi, trije so umrli. Dogodek v poplavi strelskih napadov v ZDA ne bi vzbudil mednarodne pozornosti, če ne bi bila cilj ustanova, ki je že mesece tarča desnice. »Nič več otroških delov,« je menda dejal 57-letni Dear, ko so ga policisti aretirali.

Planned Parenthood združuje okoli 700 klinik po ZDA, v katerih se ukvarjajo z zdravjem žensk in načrtovanjem rojstev; 97 odstotkov njihovih dejavnosti je posvečenih pregledom za odkrivanje raka na dojkah in materničnem vratu, testiranju na virus HIV, svetovanju v primeru okuženosti in kontracepciji. Toda ker so preostali trije odstotki namenjeni prekinitvi nosečnosti (na leto jih opravijo okoli 327.650 in so največji posamezni izvajalec posega), so že desetletja tarča konservativnih gibanj in politikov.

Domači terorizem

Vicki Cowart, vodja klinike v Colorado Springsu, je dejala, da so žrtve domačega terorizma, čeprav je kasneje izjavo popravila in zapisala, da nenehno obsojanje dela njihove ustanove »ustvarja strupeno okolje, ki povzroča nasilna dejanja«. David in Krysten Cohen sta v knjigi Življenje na merku (Living in the Crosshairs) opisala vrsto dejanj »terorizma proti abortusu«. Konservativni skrajneži so klinike polivali s kislino, lepili ključavnice, vrtali luknje v strehe, uničevali opremo, na dovoze nastavljali žeblje, pošiljali lažne grožnje od napadov z antraksom vse do podtaknjenih bomb in poskusov požiga.

Požigalci so samo letos napadli štiri klinike v zveznih državah Washington, Kalifornija, Illinois in Louisiana. Oktobra je skupina Naral Pro-Choice America, ki zagovarja pravico žensk, da odločajo o svojem telesu, na FBI naslovila poziv, naj preiskavo požigov obravnava kot domači terorizem, saj jih povzroča »skrajna manjšina, ki poskuša vladati s strahom in zastraševanjem«. Skupina je takrat preroško opozorila, da »ne smemo čakati, da bo poškodovan ali ubit še en pacient, zdravnik ali sestra, preden bomo rekli, da je bilo dovolj«.

Colorado Springs je bil skoraj »naravno« prizorišče naslednjega napada, saj je središče izjemno konservativnega evangeljskega krščanskega gibanja, ki sovraži splave in ljubi orožje. Nenehni protesti krščanskih skupin pred kliniko so vodstvo organizacije Planned Parenthood prisilili, da so se pred kratkim preselili v novo zgradbo, ki se je je prijelo ime trdnjava in v kateri so imeli tudi varne sobe za paciente in osebje. V mestu, kjer ljudje hodijo z orožjem v roki, policija pa jih lahko ustavi šele, ko ga uporabijo, se je v petek to pokazalo kot še premalo previden ukrep.

Predsednik Barack Obama je svojo jezo ponovno stresel na politike, ki preprečujejo zaostrovanje nadzora nad orožjem. »To ni normalno, ne smemo dopustiti, da postane normalno,« je znova poudaril. Po njegovih besedah Američani ne morejo s čisto vestjo sočustvovati in moliti za družine žrtev, če hkrati ne zahtevajo od svojih političnih predstavnikov zaostritve dostopa do orožja. Republikanci so nemudoma ubrali svojo staro pesem, da žrtve nasilja izrablja za politične cilje, še preden so pokopane in še preden so znani vzroki za nasilje.

Ponavljanje laži

Na žalni slovesnosti v eni od cerkva Colorado Springsa pridigarica Nori Rost ni čutila potrebe po takšni zadržanosti, strelca je označila za domačega terorista. Podobno meni David Cohen, »tako deluje terorizem, takšni dogodki niso pogosti, a ko se zgodijo, povzročijo v ljudeh strah za življenje«. Vicki Cowart je opozorila na še enega slona v sobi, na nenehne obtožbe – in večinoma lažne – na račun organizacije Planned Parenthood, ki jih na desnici vztrajno ponavljajo že mesece. »Ne verjamem, da to ni vplivalo na nekatere ljudi in jih prepričalo, da je prav, če se spravljajo na organizacije, ki opravljajo splave,« je dejala.

Planned Parenthood je bila letos tarča skupine Center for Medical Progress, ki je s skrivaj posnetimi pogovori z osebjem poskušala dokazati, da organizacija prodaja organe in tkivo zarodkov. Vrh organizacije je zanikal obtožbe, čeprav so hkrati priznali, da so bili zdravniki precej nerahločutni v pogovorih. Toda na desnici so nemudoma zgrabili priložnost, še posebno predsedniška kandidatka Carly Fiorina je v drugem televizijskem soočenju desnice nenehno ponavljala že ovržene laži.

Na desnici so sprva molčali, Fiorinova pa je nato obtožbe o sovražnem govoru označila za »tipično taktiko levičarjev«, ko poskušajo »očrniti glasnika, ker jim ni všeč sporočilo«. Po njenih besedah se namreč večina Američanov strinja, da je »početje organizacije Planned Parenthood napačno«. Podobno je menil Donald Trump in znova spomnil na sporni posnetek, tudi konservativni Mike Huckabee se pri obsojanju zločina ni mogel upreti ponovitvi lažne obtožbe, da je organizacija prodajala tkiva zarodkov. Le nekdanji nevrokirurg Ben Carson je opozoril, da sovražni govor na obeh političnih polih povzroča skrajne odzive.