Nova javna predstava »ruske preiskave«

Pravosodni minister Sessions na vročem stolu pred senatnimi zasliševalci.

Objavljeno
13. junij 2017 09.13
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Minister za pravosodje Jeff Sessions bo danes v senatu deležen težavnih vprašanj nekdanjih kolegov, ko bo odboru za obveščevalno dejavnost pojasnjeval svoja srečanja z ruskimi diplomati. Zaslišanje bo na ministrovo željo odprto za javnost.

Bela hiša je včeraj želela nekoliko zamotiti javnost in je pripravila posebno predstavo, v kateri so člani vladnega kabineta tekmovali, kdo se bo globlje poklonil Donaldu Trumpu. Zmagal je šef osebja Reince Priebus, ki je predsedniku dejal »zahvaljujemo se vam za priložnost in blagoslov, da lahko služimo vašim ciljem«. Rutinsko srečanje vlade je tako postalo javno izrekanje lojalnosti, v katerem tudi Trump ni varčeval s komplimenti za predsednika, imenoval se je za najbolj delovnega v zgodovini ZDA in razglasil, da je hitrost njegovih dosežkov rekordna.

Bizarnost srečanja je hitro sprožila spletni skeč vodje demokratskih senatorjev Chucka Schumerja, ki je za mizo zbral mlade uslužbence svoje pisarne, ti pa so nato hvalili njegov nastop v nedeljski pogovorni oddaji in videz njegove pričeske. Ko je eden od njih dobesedno ponovil besede Priebusa, so bruhnili v glasen smeh. Predsednik nima težav samo s svojimi političnimi nasprotniki, njegov resnični rekord je izjemno nizka podpora volivcev. Po junijski raziskavi Gallupa jih kar 59 odstotkov meni, da slabo opravlja svoje delo, podprlo ga je le 36 odstotkov vprašanih.

V slabih petih mesecih skozi kongres ni spravil še niti ene od svojih napovedanih reform, Bela hiša pa se otepa z vedno novimi pravnimi in etičnimi zadregami, hkrati pa že tedne spremljamo vse bolj obsežno preiskavo o morebitnih povezavah njegove kampanje z ruskim posegom v jesenske predsedniške volitve. Ko je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo, je sprožil še obtožbe o vmešavanju v delo preiskovalcev, njegov pravosodni minister pa se je že marca moral zaradi zamolčanih srečanj z ruskimi diplomati izločiti iz nadzora nad preiskavo.

To je menda izjemno razjezilo Trumpa, iz Ovalne pisarne je menda prihajalo glasno vpitje, začinjeno s sočnim besednjakom. Sessions pa je menda ponudil celo odstop, kar je predsednik zavrnil. Comey je na zaslišanju prejšnji teden celo dejal, da so že tedne pred ministrovo izločitvijo iz preiskave pričakovali takšen korak, razlogi za to pa imajo po njegovih besedah oznako zaupnosti. Sessionsa danes tako čaka kar nekaj pojasnjevanja, med drugim tudi svoje vloge pri odpustitvi Comeyja.