Novi argentinski predsednik napoveduje novo obdobje

Analitiki opozarjajo, da bo Macri svoje reforme težko spravil skozi kongres, kjer nima večine ne v spodnjem ne v zgornjem domu.

Objavljeno
23. november 2015 14.00
TOPSHOTS-ARGENTINA-ELECTION-RUNOFF-MACRI
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Buenos Aires − Zmagovalec včerajšnjega drugega kroga predsedniških volitev v Argentini, kandidat desne opozicije Mauricio Macri napoveduje, da z njim prihaja novo obdobje. Po uradnih rezultatih po preštetju 95 odstotkov oddanih glasov je za 56-letnega župana Buenos Airesa glasovalo 51,8 odstotka volivcev, za njegovega protikandidata, guvernerja province Buenos Aires Daniela Sciolija, pa 48,2 odstotka volivcev.

»To je zgodovinski dan, sprememba obdobja, ki bo čudovita,« je po zmagi rojakom sporočil Macri. Kot je še poudaril, ne morejo izgubljati časa za maščevanje ali poravnavanje računov, ampak morajo nemudoma začeti graditi državo brez revščine, uničiti trgovino z mamili ter okrepiti demokracijo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Scioli je še pred Macrijevim zmagovitim govorom priznal poraz in zmagovalcu zaželel uspeh v dobro države. »Sem demokrat in spoštujem ljudsko voljo, ki je izbrala alternativo,« je dejal po navedbah STA. Macriju je menda že čestitala tudi dosedanja predsednica Cristina Fernandez de Kirchner.

Po Macrijevi zmagi je po navedbah STA pričakovati liberalizacijo argentinskega gospodarstva in izboljšanje odnosov s tujino, predvsem z ZDA in Veliko Britanijo. Macri je tudi napovedal, da se bo pogajal s tujimi posojilodajalci, ki zaradi neplačanih dolgov Argentino tožijo pred ameriškimi sodišči.

Analitiki sicer opozarjajo, da bo Macri svoje reforme težko spravil skozi kongres, kjer nima večine ne v spodnjem ne v zgornjem domu, dodaja STA.