Novi ukrepi proti Rusiji

Vrh EU je sprejel odločitev, da bo vodja delegacije Unije v Moskvi Markus Ederer poklican na posvetovanja v Bruselj.

Objavljeno
23. marec 2018 12.45
Belgium EU Summit
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Vrh EU je ponoči sprejel odločitev, da bo kot odziv na napad v Salisburyju vodja delegacije Unije v Moskvi Markus Ederer poklican na posvetovanja v Bruselj.

Voditelji 28 članic so sicer ponoči še poostrili besednjak sklepov in s tem ustregli britanski premierki Theresi May. Strinjali so se z oceno vlade Združenega kraljestva o »veliki verjetnosti, da je odgovorna Rusija in da ni verjetne 'alternativne razlage'«. Izrazili so tudi brezpogojno solidarnost z Združenim kraljestvom.

Predsednica Litve Dalia Grybauskaitė je napovedala, da bo veliko članic sprejelo ukrepe proti Rusiji že prihodnji teden. Na Irskem že napovedujejo varnostno preverjanje ruskih diplomatov. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da Dunaj ne bo izgnal nobenega ruskega diplomata.

Hrvaška predsednica je Putina povabila na obisk

Hrvaški premier Andrej Plenković se je na vrhu znašel v ne najbolj prijetnem položaju. Tik pred njegovim začetkom je namreč Kremelj objavil, da se je predsednik Vladimir Putin po telefonu pogovarjal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović, ki ga je povabila na obisk na Hrvaško.

Danes je drugi dan vrha EU. Foto: John Thys/AFP

Plenković je ob odhodu zatrdil, da med razpravo o Salisburyju »niti en voditelj ni podvomil o analizi britanskih služb«. Zaradi tega so sklepi, kakršni so. Hrvaška naj bi se o nadaljnjih ukrepih odločila, ko bodo premislili o vseh opcijah.

Premier Miro Cerar je pojasnil, da v »Sloveniji ne načrtujemo kakšnega izgona diplomata ali takšnih ostrih ukrepov«. Ocenil pa je tudi, da bi še vedno morali počakati na oceno mednarodnih neodvisnih institucij, da bi vedeli, kdo je odgovoren. Na vrhu so voditelji sicer dobili še dodatne informacije obveščevalnih služb in drugih institucij, ki kažejo na odgovornost Rusije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo več držav, vključno s Francijo in Nemčijo, koordinirano sprejemalo nadaljnje ukrepe. Macron je sicer označil Salisbury na napad na suverenost EU.

Emmanuel Macron ob prihodu na srečanje voditeljev držav članic EU. Foto: Marin Ludovic/AFP