O grožnji ebole tudi v generalni skupščini ZN

Po podatkih do 21. septembra je bilo v petih državah zahodne Afrike z ebolo okuženih 6263 ljudi. Umrlo je 2917 ljudi.

Objavljeno
25. september 2014 16.29
HEALTH-EBOLA-WAFRICA-CUBA-SLEONE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ženeva, New York − V najhujši epidemiji ebole so v zahodni Afriki doslej evidentirali več kot 6200 okuženih, od katerih jih je umrla skoraj polovica, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V Gvineji so se razmere stabilizirale. O epidemiji bodo danes na posebnem zasedanju govorili tudi v generalni skupščini Združenih narodov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po podatkih do 21. septembra je bilo v petih državah zahodne Afrike z ebolo okuženih 6263 ljudi, v zadnjih treh tednih kar 44 odstotkov vseh. Umrlo je 2917 ljudi, poroča STA.

V Gvineji, kjer je konec lanskega leta epidemija izbruhnila, je bilo doslej okuženih 1022 ljudi, umrlo jih je 635. Kljub temu da so razmere skrb vzbujajoče, kaže, da so se stabilizirale, so dodali pri WHO, saj v zadnjih petih tednih na teden poročajo o 82 do 102 potrjenih novih primerih.

V Liberiji, ki jo je epidemija najbolj prizadela, je od 3280 okuženih umrlo 1677 ljudi.

V Sierri Leone je bilo doslej okuženih 1940 ljudi, umrlo jih je 593. Razmere v državi se po podatkih WHO še naprej slabšajo, še posebej zaradi velikega porasta novih primerov v prestolnici Freetown, piše STA.

Novih primerov, ki so jih našli v državi med nedavno sporno tridnevno karanteno, sicer WHO še ni vključil v danes objavljene podatke. Po podatkih lokalnih oblasti naj bi ugotovili okoli 200 novih primerov okužb in sto mrtvih.

V Sierri Leone sicer karantena trenutno velja v dveh okrožjih na vzhodu države, uvedli pa ga bodo v še nekaj okrožjih na severu in jugu. S tem bo v karanteni tretjina od šestih milijonov prebivalcev v petih od skupno 14 okrožij v državi.

V okviru zasedanja GS ZN bo danes v New Yorku potekalo posebno zasedanje o epidemiji ebole, ki jo je Varnostni svet ZN razglasil za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Zasedanje je sklical generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, med visokimi udeleženci pa bo tudi ameriški predsednik Barack Obama.

WHO je ta teden opozoril na nujnost hitrejših preventivnih ukrepov, saj bi se sicer do konca leta lahko število okuženih povečalo za več sto tisoč, še poroča STA.