Obama bo predstavil strategijo boja proti IS

Strategija bo temeljila na razširjenih zračnih napadih v sodelovanju z zavezniki na tleh.

Objavljeno
10. september 2014 09.41
Mideast Coalition Islamic State
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Washington − Ameriški predsednik Barack Obama bo drevi, na predvečer 13. obletnice terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001, Američanom in svetu po televiziji predstavil strategijo boja proti skrajnežem iz vrst Islamske države (IS) v Iraku in Siriji. Strategija bo po pisanju Slovenske tiskovne agencije temeljila na široki mednarodni koaliciji.

Predstavniki administracije in tudi sam Obama pravijo, da nova strategija ne pomeni pošiljanja velikega števila ameriških vojakov na teren, ampak bo šlo za razširjene zračne napade v sodelovanju z zavezniki na tleh. ZDA so doslej izvedle že več kot sto zračnih napadov na IS v Iraku, predvsem okrog jezu Hadita na kurdskem severu države, vendar z omejenim ciljem zaščite ameriških interesov in preprečitve humanitarne katastrofe.

Nova Obamova strategija pa predvideva široko in celovito ofenzivo, kar je velika sprememba za politika, ki je bil izvoljen zaradi nasprotovanja vojni v Iraku leta 2003 in je pred kratkim kot temelj svoje zunanjepolitične strategije postavil moto »ne počni neumnosti«, piše STA.

Podrobnosti mednarodnega boja proti IS pod ameriškim vodstvom naj bi bile izdelane v času zasedanja 69. generalne skupščine ZN konec meseca v New Yorku, ko bo morda sprejeta tudi ustrezna resolucija varnostnega sveta ZN. Mednarodna ofenziva proti IS bo vključila tudi ukrepe za preprečevanja dotoka financ in borcev iz tujine, dodaja STA.

Obama je nov pristop napovedal v nedeljo na televiziji NBC in zagotovil, da ne bo šlo za ponovitev iraške vojne, ampak nekaj podobnega protiterorističnim kampanjam, ki jih vodijo zadnjih sedem let. »Dobra novica pri tem je, da bomo imeli široko mednarodno in regionalno koalicijo, ki se bo lahko uspešno spopadla s problemom,« je povedal Obama.

V gradnjo koalicije sta se podala državni sekretar John Kerry in obrambni minister Chuck Hagel. Kerry je v ponedeljek ob čestitki Iračanom po sestavi nove vlade pod vodstvom Haiderja Abadija poudaril, da ima skoraj vsaka država na svetu vlogo pri odstranjevanju grožnje IS in zla, ki ga predstavlja. IS nameravajo poraziti s široko koalicijo v kampanji, ki bo trajala mesece ali celo leta.

IS, ki se je po uspehih v državljanski vojni v Siriji z bliskovito hitrostjo razširil po severu Iraka predvsem zaradi nezadovoljstva sunitov z vlado premierja Nurija al Malikija, so pred napredovanjem na kurdsko prestolnico Erbil pomagali ustaviti ameriški zračni napadi. Obama jih je sprožil tudi zaradi nasilja nad civilisti, ki niso pripadniki sunitske veje islama, piše STA.

IS je na napade odgovoril z obglavljenjem dveh ameriških novinarjev pred kamero, kar je bila morda usodna napaka, saj se je ameriško javno mnenje obrnilo v prid ostrejšim ukrepom proti islamskim skrajnežem. Obama zdaj razmišlja tudi o zračnih napadih na IS v Siriji, česar se je doslej branil, da ne pomaga predsedniku Bašarju al Asadu, čigar odstop zahteva že od začetka državljanske vojne.

»Obama je pripravljen iti, kamor je treba, da napade tiste, ki ogrožajo Američane,« je včeraj zagotovil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. Predsednik je v nedeljo dejal, da IS še ne predstavlja neposredne grožnje ameriškemu ozemlju, vendar pa jo lahko v prihodnosti, zato bodo ukrepali že zdaj. Namen današnjega govora je, da bodo Američani razumeli naravo grožnje in izvedeli, kako se bodo z njo spopadli, še piše STA.