Epidemija ebole: V ZN pozvali k donacijam

V posebnem skladu za ebolo, v katerem so nameravali zbrati milijardo, se je doslej nabralo sto tisoč dolarjev.

Objavljeno
17. oktober 2014 12.44
TOPSHOTS-US-HEALTH-EBOLA-PROTEST
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington − Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je znova pozval k nujnemu zbiranju sredstev za boj proti eboli, potem ko je v tako imenovani sklad za ebolo prispevala 100.000 dolarjev le Kolumbija.

Sklad so ustanovili septembra, da bi zbrali milijardo dolarjev. Čeprav so sredstva za spoprijemanje s smrtonosnim virusom obljubile številne države, je to doslej storila le malokatera. Države donatorice so sicer različnim agencijam, Združenim narodom in humanitarnim organizacijam namenile 400 milijonov dolarjev, za sam sklad pa obljubile le 20 milijonov in se tudi pri tem niso držale zavez, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obama nasprotuje prepovedi potovanj

Medtem je ameriški predsednik Barack Obama po pisanju STA zagotovil, da nima »nobenih filozofskih težav« z idejo prepovedi potovanj iz zahodne Afrike v ZDA, vendar pa mu vsi strokovnjaki pravijo, da tak ukrep ne bi pomagal v boju proti širitvi ebole. Predsednik ZDA prav tako razmišlja o posebnem položaju vodje ukrepov proti eboli. Američanom je zagotovil, da je ebola na vrhu prednostnih nalog njegove administracije, in jih poskušal pomiriti, da se z boleznijo ni tako preprosto okužiti.

Ameriški mediji in republikanci med državljani širijo preplah pred ebolo, še posebej po smrti Thomasa Erica Duncana, ki je bolezen prinesel v Dallas iz Liberije, in po okužbi dveh medicinskih sester, ki sta zanj skrbeli. Ena od njiju je tik pred izbruhom simptomov potovala z letalom iz Clevelanda nazaj v Dallas. V zveznih državah Teksas in Ohio so zato preventivno zaprli nekaj šol.

Zaradi okužb vse več republikancev zahteva tudi zaprtje meje za ljudi iz Liberije, Gvineje in Sierre Leone, kjer je izbruh najhujši, vendar pa je Obama razložil, da bi bilo v tem primeru manj informacij. Potniki bi lagali o tem, od kod prihajajo. Zdaj jih preverjajo pred vkrcanjem na letalo in po pristanku.

Člane svoje administracije, ki vodijo prizadevanja proti eboli, je Obama po poročanju STA pohvalil za izjemno dobro opravljeno dosedanje delo, vendar priznal, da bo morda moral imenovati eno samo osebo, ki bo vodila odgovor na ebolo, saj so Frieden in drugi zaposleni tudi z drugimi zadevami.

Kritike svetovnega odziva

Ban Ki Mun se je med drugim pridružil številnim kritikam na račun mednarodnega odgovora na izbruh smrtonosnega virusa. Včeraj je o tem za BBC govoril tudi nekdanji sekretar ZN Kofi Anan. Dejal je, da je »zelo razočaran« nad ukrepanjem mednarodne skupnosti: »Če bi kriza prizadela kakšno drugo regijo, bi se z njo verjetno spoprijeli drugače.«

Tudi varnostni svet ZN je po poročanju STA v sredo sporočil, da svetovni odgovor na ebolo ni zadosten, in pozval države, naj dramatično povečajo pomoč. Za boj proti bolezni, ki je doslej zahtevala najmanj 4500 življenj, je potreben denar za mobilne laboratorije, bolnišnice, osebje, terapije, cepiva in zaščitno opremo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem napovedala okrepitev naporov za pomoč afriškim državam v boju proti širjenju ebole zunaj zedaj najbolj prizadetih držav na zahodu Afrike. Prizadevanja bodo osredotočili na Gvinejo Bisao, Senegal, Mali in Slonokoščeno obalo, ki mejijo na najbolj prizadete Gvinejo, Sierro Leone in Liberijo. Še devet drugih držav pa bo deležnih posebne pomoči na podlagi njihovih prometnih in trgovinskih vezi s prizadeto regijo.