Obama in Putin o Siriji in Ukrajini

Ameriški predsednik obžaluje sestrelitev ruskega letala. Govorila sta tudi o diplomatski rešitvi ukrajinske krize.

Objavljeno
30. november 2015 18.07
FRANCE-RUSSIA-US-POLITICS-DIPLOMACY
Mo. B.
Mo. B.

Pariz – Ob robu podnebnega vrha v Pariz sta se danes, že drugič v zadnjih dveh tednih, srečala ameriški in ruski predsednik Barack Obama in Vladimir Putin. Tudi tokrat sta govorila o sirski in ukrajinski krizi, omenila pa sta tudi nedavno sestrelitev ruskega vojaškega letala, zaradi česar so se zaostrili odnosi med Ankaro in Moskvo.

»Obama je izrazil obžalovanje zaradi incidenta z ruskim letalom, ki so ga v Siriji sestrelile turške zračne sile,« je po polurnem srečanju med predsednikoma povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Iz Bele hiše so sporočili, da je Obama pozval ruskega kolega k umirjanju retorike med Turčijo in Rusijo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je sicer pred dnevi Moskvo prosil za srečanje s Putinom ob robu podnebnega vrha, a Moskva na to ni pristala. »Ne načrtujemo nobenega srečanja z Erdoğanom. O tem ne razpravljamo,« je povedal Peskov.

Po poročanju ruskega spletnega portala RT sta voditelja tudi podrobneje govorila o vojni v Siriji. Strinjala sta se, da je treba najti politično rešitev. Kakšno, ostaja stvar razprave, ki pa jo bosta nadaljevala zunanja ministra. Obama je po poročanju Reutersa ob tem ponovil stališče, da je pomemben del politične tranzicije v Siriji tudi odhod dosedanjega predsednika Bašarja al Asada z oblasti.

Reuters še navaja neimenovanega uradnika, da je Obama med srečanjem s Putinom poudaril, kako nujno je v Siriji ciljati na položaje Islamske države in ne uporniških skupin, ki nasprotujejo Asadu.

Predsednika sta govorila tudi o diplomatski rešitvi konflikta na vzhodu Ukrajine. Strinjala sta se, da je treba hitro in celovito implementirati dogovorjeno v Minsku. Obama pa je ob tem dejal, da je mogoče sankcije proti Rusiji umakniti takoj, ko bo obveljalo dogovorjeno premirje.