Obama obljubil dodatno pomoč v boju proti eboli

Ameriški predsednik namerava poslati v regijo 3000 vojakov, inženirjev in zdravstvenega osebja.

Objavljeno
17. september 2014 11.42
USA-OBAMA/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atlanta - Ameriški predsednik Barack Obama je v torek v Atlanti napovedal bistveno povečanje ameriške pomoči v boju proti izbruhu epidemije virusa ebole v zahodni Afriki, ki jo je opredelil kot grožnjo svetovni varnosti. O eboli bo predvidoma danes razpravljal tudi Varnostni svet ZN in sprejel resolucijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Obama je v prostorih Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) v Atlanti dejal, da ima svet priložnost rešiti nešteto življenj in mora ukrepati ter narediti več. »ZDA bodo naredile več,« je dejal in pozval tudi druge države sveta, naj pomagajo, ker epidemija uhaja izpod nadzora in ljudje množično umirajo.

Ameriški predsednik namerava poslati v regijo 3000 vojakov, inženirjev in zdravstvenega osebja. Ameriška misija bo imela center za poveljstvo in nadzor v prestolnici Liberije, države, ki so jo ustanovili osvobojeni ameriški sužnji in je ena najbolj prizadetih držav z ebolo. Misiji bo poveljeval general Darryl Williams, ki je že prispel na teren v torek.

Američani bodo v regiji zgradili 17 zdravstvenih centrov s po 100 posteljami, ameriško zdravstveno osebje bo delovalo v novi poljski bolnišnici v Liberiji, Američani bodo urili več tisoč lokalnih zdravstvenih delavcev za najmanj pol leta ter odprli zračni most za hitrejšo oskrbo prizadetih območij. ZDA so doslej za boj proti eboli prispevale 175 milijonov dolarjev, z novo strategijo pa se bo pomoč povečala za pol milijarde dolarjev, piše STA.

Ebola je bila doslej usodna že za 2500 ljudi in Obama je dejal, da bo položaj še slabši, preden se bo začel izboljševati. Zaradi svoje pobude si je prislužil pohvalo direktorice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan, ki je dejala, da je to takšna transformacijska sprememba, ki jo potrebujejo za zaustavitev bolezni.

Varnostni svet ZN naj bi svoje opravil danes in sprejel resolucijo, katere predlog med drugim poziva k odpravi omejitev glede potovanj v zahodni Afriki. Veliko držav se je ustrašilo izbruha ebole in zaprlo meje s prizadetimi državami ali odpovedalo polete vanje, kar otežuje humanitarna prizadevanja, še poroča STA.