Obveščevalna opozorila pred Saudsko Arabijo

Nemci se pripravljajo na »dolg, težak in nevaren boj proti Islamski državi v Siriji«.

Objavljeno
02. december 2015 20.29
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Kot da ne bi bilo ­dovolj drugih držav, ki na eksplozivnem Bližnjem vzhodu držijo vžigalice, nemška obveščevalna služba BND zdaj kot dejavnik­ destabilizacije omenja tudi ­Saudsko Arabijo.

Puščavskemu kraljestvu so na Zahodu že doslej očitali izvažanje napadalne vahabitske različice ­islama in celo, da se ne loči zelo od nasilnih lekcij v ozadju Islamske države, zdaj pa naj bi bil položaj še bolj napet.

»Dosedanjo previdno diplomatsko držo starejših vodilnih članov kraljevske družine nadomešča impulzivna intervencijska politika,« je zapisano v analizi BND, ki jo povzemajo nemški mediji. Nemški obveščevalci govorijo o notranjepolitični konsolidaciji in zunanjepolitični zamenjavi paradigme. Tudi zaradi tekmovanja s šiitskim Iranom si Saudska Arabija po njihovem prepričanju prizadeva postati območna sunitska velesila.

Še posebno kritično ocenjujejo novega obrambnega ministra Mohameda bin Salmana, sina kralja Salmana, in »latentno nevarnost, da bo v poskusu uveljavitve nasledstva prestola še v času svojega očeta segel previsoko«. Dragi ukrepi ali reforme lahko vznejevoljijo­ druge člane kraljevske hiše in prebivalstvo, obremenijo lahko tudi odnose z drugimi zavezniškimi državami na območju. Kralj Salman in njegov sin Mohamed se vidita kot voditelja arabskega sveta, že leta neugoden politični razvoj v državi pa lahko zunanjepolitično agendo države »razširi z močno vojaško komponento in novimi območnimi povezavami«.

Tudi nemški analitiki opažajo, da je v ozadju spora z Iranom za nadvlado na območju čedalje manjše saudsko zaupanje v ZDA kot strateške zaščitnice Bližnjega in Srednjega vzhoda, spor pa že odseva v državah, kot so Sirija, Libanon, Bahrajn in Irak. Riad daje tudi z vojaškim posredovanjem v Jemnu vedeti, da je pripravljen na vojaško, finančno in politično ­tveganje, v Siriji pa trdno vztraja pri odhodu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Nemški obveščevalci še ne svarijo pred saudsko jedrsko bombo, ameriški New York Times pa je že spomladi navajal visoke saudske­ voditelje z zagotovilom, da si bodo po Iranu tudi sami pridobili ­jedrsko orožje.

To bi bila še ena katastrofa za sedanjo ameriško politiko do Bližnjega vzhoda, ki jo zaznamujejo spremenjene povezave in spori zaradi padanja cen nafte. Prav Saudska Arabija je sprožila cenovni spopad v upanju, da bo tako spravila s trga ameriško nafto iz skrilavcev, ki vse bolj omejuje njihove dobičke. Če je Riad čedalje bolj zunaj nadzora, je za to krivo tudi dosedanje pomanjkanje jasnega razvoja Bližnjega vzhoda, ki ga Zahod krpa šele po terorističnih napadih na Pariz, in še to brez jasnih dogovorov o ureditvi Sirije po morebitnem obračunu z Islamsko državo. Morebitnem zato, ker si večina držav mednarodne koalicije niti od daleč ne predstavlja posredovanja na terenu, po prepričanju večine vojaških strokovnjakov pa vojne ni mogoče dobiti le iz zraka. Videti je, da se tega še najbolj zaveda ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa ima s posredovanjem v Siriji svoje načrte, ne nujno združljive s prizadevanji držav, kot so Francija, Nemčija ali Velika Britanija.

Dolg in težek boj

Tudi brez teh nevarnosti se Nemci pripravljajo na »dolg, težek in nevaren boj proti Islamski državi v Siriji, kot je pred včerajšnjo razpravo v bundestagu v radijskem intervjuju ocenila obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Krščanskodemokratska političarka nasprotuje kritikom, ki opozarjajo na številne pomanjkljivosti v oborožitvi države. Ministrica verjame, da so po­vsem sposobni posredovati z izvidniškimi letali, letečimi tankerji in fregato, s čimer nameravajo pomagati mednarodni koaliciji.

Nemčija se dobro zaveda, kaj je na kocki. Revija Spiegel na svoji spletni strani objavlja sume, da je eden od pobeglih pariških atentatorjev potoval prek Nemčije, saj naj bi kamere na počivališču na avtocesti A4 med Kölnom in Kerpnom dva dni po krvavih dogodkih posnele Salaha Abdeslama v temno modrem BMW-ju z ukradeno belgijsko registrsko tablico. In ubiti terorist Abdelhamid Abaaoud naj bi imel tesne stike s skupino ­islamistov iz Severnega Porenja - ­Vestfalije.