Odpuščanja v saudskem vojaškem vrhu

Kralj Salman je z odlokom zamenjal načelnika generalštaba saudske vojske in več drugih poveljnikov.

Objavljeno
27. februar 2018 10.39
Saudi Arabia
Ka. M.
Ka. M.

Rijad – Medtem ko se končuje tretje leto vojne v Jemnu, kjer se Saudska Arabija bori proti hutijskim upornikom, se na vrhu saudske vojske dogajajo kadrovske menjave. Kralj Salman je z odlokom odpustil načelnika generalštaba Abdula Rahmana bin Saleha al Bunjana ter, med drugim, poveljnika kopenskih in poveljnika zračnih obrambnih enot ter več visokih uradnikov ministrstva za notranje zadeve.

O kraljevem odloku je poročala saudska tiskovna agencija SPA, uradni razlogi za odpuščanja pa niso znani. Ne glede na to tuji mediji navajajo, da za menjavami stoji sin kralja Salmana in prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki sicer službuje kot obrambni minister.

Načelnik generalštaba al Bunjan je bil odpuščen po tem, ko je otvoril razstavo o aktualnih reformah vojaškega sektorja, ki jo je pripravilo državno podjetje za obrambo SAMI. Vsebina razstave je namreč kritična do reform presotlonaslednika bin Salmana, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Jemenskemu konfliktu ni videti konca, humanitarna kriza je čedalje večja. Foto: Fawaz Salman/Reuters

Menjave v vrhu saudske vojske gre prav tako povezati s čedalje bolj zaostrenimi razmerami v Jemnu, kjer (tudi po mnenju Združenih narodov) vlada velika humanitarna kriza. V treh letih je življenje izgubilo več kot 9000 ljudi, tisoči izmed njih zaradi pomanjkanja hrane in pitne vode ter kolere.

V medijih odmevajo tudi kadrovske menjave na nekaterih drugih ministrstvih. Med drugim je bila na mesto namestnika ministra za delo in družbeni razvoj imenovana ženska, in sicer Tamadar bint Jousef al Ramah.