Odpuščen po Trumpovem nenavadnem klicu

Nekdanji zvezni tožilec iz New Yorka Preet Bharara: »Do danes se mi ne sanja, zakaj sem bil odpuščen.«

Objavljeno
12. junij 2017 14.48
USA-TRUMP/RUSSIA
Be. B., STA
Be. B., STA
Washington − Nekdanji zvezni tožilec Preet Bharara je izjavil, da je bil odpuščen, potem ko je zavrnil telefonski klic ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kot je dejal, ima podobno izkušnjo kot bivši direktor FBI James Comey, ki ga je Trump odstavil prejšnji mesec.

Bharara je v prvem intervjuju za ameriške medije, odkar ga je Trump marca odpustil, dejal, da ga je Trump sprva prosil, naj ostane na položaju. Potem so se začeli »zelo nenavadni telefonski klici«, ko Trump še niti ni prisegel, in po besedah bivšega tožilca je očitno poskušal vzpostaviti nekakšen odnos.

Ko je Trump januarja prevzel položaj, Bharara ni želel odgovoriti na enega od klicev, zaradi katerih se je počutil neprijetno. »Zazvonil je telefon. Dobil sem sporočilo. Razmislili smo o njem in menili, da bi bilo neprimerno vrniti klic. 22 ur kasneje sem bil naprošen, da skupaj s 45 drugimi ljudmi odstopim,« je povedal Bharara. »Do danes se mi ne sanja, zakaj sem bil odpuščen,« je dodal.

Po njegovih besedah je njegova izkušnja podobna tisti bivšega direktorja FBI Comeyja, ki je o svojih stikih s Trumpom prejšnji teden pričal pred senatnim odborom.

»Ko sem bral zgodbe, kako je predsednik kontaktiral Comeyja, sem se počutil, kot da bi imel deja vu,« je dejal Bharara za ABC News.

»Predsednik Obama me v sedmih letih in pol ni nikoli poklical. Pričakoval bi, da me predsednik ZDA ne bo nikoli poklical, ker mora biti (med nama) nekakšen uraden odnos,« je dodal.

Bharara je bil marca odpuščen skupaj s 45 tožilci, ki so bili imenovani v času Obamove administracije, piše francoska tiskovna agencija AFP.

S tožbo proti Trumpu

Zvezna tožilca iz zveznega okrožja Kolumbija in iz Marylanda sta medtem napovedala tožbo proti Trumpu, ker naj bi kot predsednik ZDA prejel milijone dolarjev od tujih vlad. Po njunih besedah je Trump kršil ustavo in se ni držal svojih obljub, da ne bo mešal svojih javnih in zasebnih interesov, danes poroča Washington Post.

To bo prva takšna tožba, ki jo bo proti Trumpu vložilo tožilstvo. Januarja je podobno tožbo na zveznem sodišču vložila nevladna organizacija Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.

Če bo postopek stekel, nameravata zvezna tožilca Karl Racine in Brian Frosh zahtevati kopije Trumpovih davčnih napovedi, kar bi se lahko končalo na vrhovnem sodišču.