Odstopil burmanski predsednik Htin Čav

Velja za zaupnika dejanske voditeljice države Aung San Su Či, ki se sooča z obsodbami zaradi ravnanja do manjšine Rohingja.

Objavljeno
21. marec 2018 08.03
MYANMAR-POLITICS/PRESIDENT
Š. J., STA, Be. B.
Š. J., STA, Be. B.
Ljubljana, Rangun – Burmanski predsednik Htin Čav je danes nepričakovano odstopil. Predsednik je veljal za tesnega zaupnika dejanske voditeljice države Aung San Su Či, ki se sooča z mednarodnimi obsodbami zaradi ravnanja burmanske oblasti do pripadnikov muslimanske manjšine Rohingja.

V uradu predsednika republike razlogov za odstop niso pojasnili, sporočili so le, da se želi predsednik »odpočiti od svojih sedanjih dolžnosti«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vloga burmanskega predsednika je predvsem ceremonialna, je pa Htin Čav veljal za ključnega domačega zaveznika Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Či, ki zaradi ustavnih določil sama ne more postati predsednica države. Že več mesecev se v Burmi pojavljajo ugibanja o 71-letnem Htin Čavu, ki je pred kratkim izgubil precej telesne teže, v preteklosti pa je imel težave s srcem.

Predsedniški položaj je Htin Čav zasedel marca 2016 kot prvi civilni predsednik po več kot pol stoletja vladavine vojaške hunte. 72-letna Aung San Su Či kot državna svetnica že dve leti vodi burmansko vlado.

V skladu z burmansko ustavo mora parlament naslednika odstoplega predsednika izbrati v šestih dneh, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Do takrat bo predsedniške posle vodil burmanski podpredsednik, bivši general Mjint Sve, dodaja AFP.

Največji vpliv v državi ima še vedno vojska

Trenutno v državi še ni vidnejšega naslednika, lahko pa bi jih našli v Suu Kyijini opozicijski stranki Nacionalna liga za demokracijo (NLD). Čeprav je NLD zmagala na zadnjih volitvah, ima v državi sicer še vedno praktično največ vpliva vojska, ki med drugim zaseda glavne ministrske položaje in ima četrtino sedežev v parlamentu. To ji omogoča, da vloži veto na ustavne spremembe. V zadnjih mesecih v času krize z manjšino Rohingya je na vplivu pridobil predvsem vodja mjanmarske vojske Min Aung Hlaing, piše dpa.

Predsednik v odstopu 71-letni Kyaw je v preteklih mesecih stal ob strani Suu Kyijeve, ko se je ta spopadala s kritikami na račun Rohingov. Poznata se že vse od srednje šole, ki sta jo skupaj obiskovala v Yangonu. Kyaw je poznan predvsem po svoji tihi naravi, zaradi svoje zvestobe bolj kot karizme pa je bil idealni predsedniški kandidat za Suu Kyijevo.

Do svoje izvolitve je bil vodja dobrodelne fundacije Daw Khin Kyi, ki je imenovana po Suu Kyijini mami. V času vojaške vladavine je bil javni uslužbenec, med drugim je tudi predaval na univerzi.