Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer dal odpoved

Donald Trump je mesto direktorja za komuniciranje prepustil Anthonyju Scaramucciju, s čimer se Spicer domnevno ne strinja.

Objavljeno
21. julij 2017 20.10
M. Č.
M. Č.
Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je po šestih mesecih odstopil s položaja. Domnevno se ni strinjal z izborom novega direktorja za komuniciranje. Tako sta tiskovni agenciji AP potrdila dva neimenovana vira, ki ju je Spicer seznanil z odločitvijo, nista pa pooblaščena, da bi o osebnih zadevah govorila v njegovem imenu.

Ameriški predsednik Donald Trump se je namreč odločil, da bo ta položaj zasedel Anthony Scaramucci, upravljavec hedge sklada in eden najbolj povezanih oseb na Wall Streetu, kar je močno zmotilo Spicera, saj je Scaramucci prevzel tudi del njegovih delovnih obveznosti. »To je velika napaka,« je dejal po navedbah ameriškega časnika The New York Times.

Sean Spicer je najprej opravljal delo rezervnega mornariškega častnika, od leta 2011 pa je bil komunikacijski direktor republikanske stranke. Ko je postal del najožje ekipe ameriškega predsednika, je bil deležen velike pozornosti novinarjev, tudi zato ker se je z njim pogosto zapletal v besedne spopade.

Vznemiril je že s prvim nastopom pred novinarji, ko je močno »napihnil« množico, zbrano ob Trumpovi inavguraciji. Predvsem pa je razburil nekoliko pozneje, ko je predstavil »alternativno dejstvo«, da niti Adolf Hitler ni uporabljal bojnih strupov nad lastnim prebivalstvom, kot jih sirski predsednik Bašar al Asad, koncentracijska taborišča pa je označil kot »centre«. Za brezčutne in neumestne izjave se je pozneje opravičil.

V zadnjih tednih se je umaknil pred kamerami, v ospredje pa je bolj stopila namestnica Sarah Huckabee Sanders.

Spicerjev ognjevit značaj je spodbudil ustvarjalce ameriške satirične oddaje Saturday Night Live, da so nanj večkrat usmerili svoje žaromete, z njimi pa vred pa tudi posmeh in kritiko. Privoščila si ga je zlasti ameriška igralka Melissa MacCarthy, ki je izjemno natančno imitirala njegove nastope pred novinarji.