Ogorčenje zaradi posnetka policijskega nasilja v Hongkongu

Oblasti v Hongkongu so sporočile, da so policiste, ki so domnevno pretepli oklenjenega protestnika, začasno razrešili dolžnosti.

Objavljeno
15. oktober 2014 18.34
TOPSHOTS-ADDITION -HONG KONG-CHINA-DEMOCRACY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Hongkong - Hongkonški protesti so se po več kot dveh tednih ponoči znova sprevrgli v izgrede. Policija, oborožena s ščiti, gumijevkami in solzivcem je namreč poskušala razgnati protestnike, ki so zasedli podvoz nedaleč od vladne stavbe. Aretirali so 45 ljudi, štirje policisti so bili ranjeni. Ogorčenje pa je nekaj ur pozneje spodbudil predvsem posnetek skupine policistov, na katerem pretepajo oklenjenega protestnika.

Lokalna televizija je kmalu po posredovanju policije v podvozu objavila posnetek šestih policistov, ki so oklenjenega in nemočnega protestnika vrgli na tla in ga več minut pretepali. Pretepenega Kena Canga, socialnega delavca in člana opozicijske stranke, so pozneje odpeljali v bolnišnico.

Hongkonške oblasti so bo objavi posnetka, ki je kmalu zaokrožil po spletnih socialnih omrežjih, sporočile, da so šesterico policistov začasno že razrešili dolžnosti in sprožili preiskavo.

Vsekakor pa ne obžalujejo posredovanja zoper protestnika. Pristojni za varnost v Hongkongu Ali Tung Kvok je sporočil, da so protestniki uničevali in napadli policiste. »Zato so policisti hitro ukrepali in pregnali nezakonito zbrane,« je še zapisal v izjavi za javnost.

Profesor Joseph Cheng iz hongkonške univerze je za britanski radio BBC danes pojasnil, da je sinočnje posredovanje napoved začetka konca - policisti bodo verjetno v kratkem dokončno poskušali pregnati protestnike.

Protestniki so ulice Hongkonga bolj množično zavzeli 28. septembra, ko so oblasti v Pekingu odločile, da ne bodo izpolnile obljube o neposrednih volitvah. Volivci Hongkonga bodo lahko novega voditelja leta 2017 tako izbrali zgolj med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih pred tem imenoval Peking.