Oxfamovi uslužbenci grozili pričam med preiskavo

Oxfam je interno preiskavo v zvezi z najemanjem (mladoletnih) prostitutk na Haitiju izvedel leta 2011.

Objavljeno
19. februar 2018 11.03
BRITAIN-AID-OXFAM
Ka. M.
Ka. M.

Trije uslužbenci človekoljubne organizacije Oxfam so med interno preiskavo o spornem najemanju prostitutk med misijo na Haitiju fizično grozili pričam in jih zastraševali. Informacijo razkriva poročilo Oxfama o preiskavi iz leta 2011, ki med drugim ugotavlja, da se je v prihodnje treba osredotočiti na preprečevanje tovrstnih »problemov«.

Poročilo razkriva, da je v najemanje prostitutk, potencialno pa tudi v zlorabo mladoletnic, vpleten takratni vodja Oxfamove misije na Haitiju, Roland van Hauwermeiren. Prostitutke so namreč prihajale v rezidenco organizacije. Direktorju misije je bila zaradi afere ponujena možnost odstopa, če bo sodeloval pri preiskavi. V poročilu, ki je dostopno na spletu, so imena zabrisana, zato ni znano, ali je bil van Hauwermeiren vpleten tudi v zastraševanje prič.

Oxfam bo poročilo danes izročil haitijski vladi. Prav tako upajo, da bo transparentnost organizacije povrnila zaupanje v njeno delo, še pišejo v poročilu.

Neprimerno vedenje Oxfamovih uslužbencev med misijo na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010 je pred kratkim razkril The Times. Kljub temu, da je organizacijo leta 2011 zapustilo sedem uslužbencev, je Oxfam več let uspešno prikrival nepravilnosti. Te so se dogajale tudi v drugih državah z Oxfamovo misijo, denimo v Čadu.