Padec voditelja, ki je ustvaril Trumpa

Zaradi spolnega nadlegovanja je moral oditi je moral Bill O’Reilly, obraz sodobnega ameriškega konservativizma.

Objavljeno
21. april 2017 00.39
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Konservativna novičarska televizijska mreža Fox News je svojo daleč najbolj gledano oddajo The O’Reilly Factor preimenovala v The Factor. Bill O’Reilly, obraz in gonilo mreže, po mnenju mnogih zaslužen tudi za politični vzpon Donalda Trumpa, se je moral posloviti zaradi izbruha obtožb o spolnem nadlegovanju.

Po merilu gledanosti je Bill O’Reilly ena najuspešnejših televizijskih osebnosti v zgodovini novičarske televizije, je zapisal vrh krovnega podjetja 21st Century Fox, ki ima v lasti Fox News. In s precejšnjim obžalovanjem sporočil, da končujejo sodelovanje z voditeljem političnega šova, ki je petnajst let kraljeval na vrhu lestvic gledanosti. »Res je, po merilih gledanosti je bil izjemen,« se je strinjal komik Stephen Colbert, ki je devet let upodabljal satirično različico konservativnega televizijskega voditelja, toda »po moralnih merilih je bil hinavski odpad jeznega smetja«. In hitro potolažil milijone O'Reillyjevih gledalcev, da če so jim »všeč spolni nadlegovalci, ki so nenehno na televiziji, imate še vedno Donalda Trumpa«.

Colbert je včasih delal za postajo Comedy Central, kjer je njegov prijatelj Jon Stewart za Fox News rad uporabljal izraz »gora govna«. Tudi Stewartov naslednik Trevor Noah se ni mogel izogniti O'Reillyjevemu slovesu, le da je pozornost usmeril v leta komaj prikritega rasizma, s katerim je beli voditelj obravnaval temnopolte Američane. »Ob vsem tem je težko verjeti, koliko časa je trajalo, da je izgubil službo. Zakaj so oglaševalci, ki so zdaj umaknili podporo, čakali tako dolgo?« se je vprašal Noah. Odhod spornega voditelja je namreč povzročil predvsem osip oglaševalcev, saj jih je po razkritju New York Timesa o tem, da so na tiho s približno 13 milijonov dolarjev vrednimi poravnavami hoteli utišati obtožbe o spolnem nadlegovanju žensk, že skoraj osemdeset umaknilo oglase.


Čeprav se je O’Reilly poskušal odmakniti od predstave o njuni globoki povezanosti, je imel vedno privilegije pri predsedniku Donaldu Trumpu. Foto: AP Pictures


Plačila za molk

Na Fox Newsu so potrebovali slabe tri tedne, preden so se odločili za tako odločen ukrep, pri čemer škandal z O'Reillyjem prihaja slabo leto po slovesu od Rogerja Ailesa, izjemno vplivnega soustanovitelja mreže, ki je zaslužen za njen uspeh pri gledalcih, a podobnega nadlegovalca vsaj dvajsetih žensk. Njune tarče niso bile samo voditeljice in druge uslužbenke, pač pa tudi gostje na televiziji, ki so morale poslušati razuzdane opazke, prenašati agresivno osvajanje in besedno zlorabljanje. Če so se pritožile, so jim grozili ali jih poskušali preslišati. Zvezne oblasti so celo sprožile preiskavo, ali skrivna plačila ženskam, s katerimi so obtožbe o nadlegovanju prikrivali ne le pred javnostjo, ampak tudi pred delničarji, v primeru teh zadnjih ne pomenijo kršitve zvezne zakonodaje.

O'Reilly seveda ne bo odšel praznih rok, ampak bo prejel enoletno plačo (baje okoli 25 milijonov dolarjev). Hujši udarec za televizijsko postajo bo vpliv na gledanost, saj je vsak večer pritegnil nekaj manj kot štiri milijone gledalcev, gledanost pa se je po njegovem odhodu na »dopust« pred dobrim tednom zmanjšala za kar 23 odstotkov. Precejšen pretres bo doživela tudi konservativna medijska krajina, saj O'Reilly velja za obraz sodobnega konservativnega gibanja, medtem kot je (bil) Ailes njegov soustvarjalec v ozadju. Njun ljudski pristop je uvedel odkrito nasprotovanje »političnim elitam« ter globoko nezaupanje do »osrednjih medijev« in politične korektnosti.


Na Fox Newsu so potrebovali slabe tri tedne, preden so se odločili za tako odločen ukrep.  Foto: AP Pictures

Donald Trump: Bill ni naredil nič narobe

To je postalo jedro modernega konservativizma, vpliv Fox Newsa in prvega zvezdnika mreže je mogoče zaznati pri zasuku razpoloženja dela javnosti, ki je demokrate povezala z elitizmom Hollywooda, republikanci pa naj bi bili zagovorniki preprostega ljudstva, ki naj bi ga te elite prezirale. Po dvajsetih letih je tovrsten pristop ustvaril primerno okolje, v katerem je lahko uspelo predsedniškemu kandidatu, kot je Donald Trump. »Trump uteleša mnoga načela, ki jih je O'Reilly koval vrsto let, najbolj pa globoko zavračanje politične korektnosti in pripravljenost, da za vse težave v družbi krivi pristranske in liberalne medije,« ugotavlja Chris Cillizza s konkurenčnega CNN.

Čeprav se je O’Reilly poskušal odmakniti od predstave o njuni globoki povezanosti, je imel vedno privilegije pri predsedniku, Trump pa ga je hitro vzel v bran in javno oznanil, da »Bill ni naredil nič narobe«.