Palestinci pozivajo ZN, naj do leta 2016 zahtevajo konec izraelske okupacije

Palestinski predsednik si prizadeva spraviti do varnostnega sveta ZN osnutek resolucije, ki Izraelu postavlja dvoletni rok.

Objavljeno
02. oktober 2014 18.27
UN Abbas
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ramala, New York - Palestinski predsednik Mahmud Abas poskuša umik Izraelcev z okupiranih palestinskih območji doseči tudi z resolucijo varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), a je uspeh njegovih prizadevanj vprašljiv - osnutek dokumenta mora namreč najprej podpreti ena od članic VS ZN, nato pa mora še uspešno prestati glasovanje, ki ga lahko z vetom zaustavi katerakoli stalna članica.

Osnutek resolucije, ki so ga pripravile palestinske oblasti, po poročanju Reutersa med drugim postavlja dvoletni rok za umik Izraelcev s palestinskih območij, okupiranih od leta 1967. Dokument je bil doslej neuradno poslan arabskih državam in nekaterim članicam VS ZN. Z osnutkom so seznanjene tudi ZDA, tesne zaveznice izraelske vlade, ki imajo pravico do veta. »Seznanjeni smo z Abasovim načrtom in še naprej verjamemo, trdno verjamemo, da je sporazum mogoče doseči le s pogajanji med obema stranema,« je povedala ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je pred generalno skupščino ZN v petek dejal, da nadaljevanje mirovnih pogajanj nima smisla brez natančno določenega roka konca okupacije. »Gre za okupacijo, ki se mora končati. Ljudi je treba nemudoma osvoboditi. Prišel je čas za neodvisnost palestinske države.« Nekaj dni prej je sicer posvaril, da bo, če ZN ne bodo podprli resolucije, iskal članstvo v drugih mednarodni institucijah in agencijah, tudi Mednarodnem kazenskem sodišču.

V govoru pred generalno skupščino ZN je izraelske oblasti še obtožil, da so med zadnjim posredovanjem na območju Gaze vodile »genocidno vojno«. Njegove besede so pozneje obsodile tako ZDA - tiskovni predstavnik State Departmenta Jen Psaki je obtožbe označil za »žaljive« in »kontraproduktivne - kot tudi Izrael, ki je obtožbe označil za »sramotne«.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je med sinočnjim srečanjem z Barackom Obamo v Washingtonu sicer znova zatrdil, da je še naprej trdno zavezan »viziji miru dveh držav za dve ljudstvi«, a je ameriški predsednik med srečanjem izrazil zaskrbljenost nad načrtovano gradnjo 2500 novih stanovanjskih enot v okupiranem vzhodnem Jeruzalemu. Obsodil je tudi zasedbo več stanovanj v arabski soseski vzhodnega Jeruzalema Silvan, kamor se je zadnja leta, tudi s posredovanjem izraelske policije, naselilo več sto skrajnih izraelskih naseljencev.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je po srečanju voditeljev dejal, da bi lahko takšna dejanja oddaljila Izrael tudi od najtesnejših zaveznikov in zasejala dvom o njihovi resnični zavezanosti miru. »Takšen razvoj dogodkov bo obrodil zgolj obsodbe mednarodne skupnosti,« je povedal Earnest. Netanjahu je pozneje namignil, da ameriške oblasti obsojajo, ne da bi poznale vsa dejstva.