Palestinske oblasti razglasile dan žalovanja

Včeraj so pokopali žrtve včerajšnjega »najbolj krvavega dne v zadnjih letih« v Gazi, danes se voditelji že zmerjajo s teroristi.

Objavljeno
31. marec 2018 18.50
ISRAEL-PALESTINIANS/PROTESTS
S. H., B. T., STA
S. H., B. T., STA

Po petkovem pokolu vsaj 15 Palestincev, ki so ga zagrešili izraelski vojaki, so včeraj v državi razglasili dan žalovanja. Protesti se nadaljujejo, vendar v precej manjšem obsegu. Vseeno je bilo poškodovanih vsaj 10 udeležencev. Združeni narodi, ki so se v petek sestali na izredni seji, pričakujejo neodvisno preiskavo dogodka, vendar so to možnost ustavile ZDA.

Izrael odgovornost svojih vojakov zavrača in s prstom kaže na gibanje Hamas, ki vlada v Gazi. Ronen Maneli, tiskovni predstavnik izraelske vojske, je v soboto dejal: »Včeraj smo bili priča organiziranemu dejanju terorizma.« Umrli, za katere pravi, da so bili teroristični aktivisti, so bili stari med 18 in 30 let.

Medtem palestinski predsednik Mahmud Abas odgovornost v celoti zvrača nanje.

Nad protestnike z granatami

Na protestih na mejnem območju med Izraelom in Gazo so protestniki v petek zahtevali vrnitev palestinskih beguncev na svoje domove v Izraelu. Ranjenih je bilo več kot 1400 ljudi, saj je izraelska vojska proti njim med drugim uporabila solzivec, granate in pravo strelivo. Po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi je bilo 16 ljudi ubitih, več kot 1400 jih je bilo ranjenih, od tega 758 s pravim strelivom. Druge so zadeli gumijasti naboji ali pa so vdihovali solzivec. Petek je bil najbolj krvav dan na območju Gaze v zadnjih letih.

Po podatkih izraelske vojske se je protestov - te so poimenovali Veliki pohod vrnitve - udeležilo približno 30.000 ljudi, nasprotna stran pa navaja še višje številke. Predvidoma bodo trajali do sredine maja, ko bo Izrael praznoval 70 let svojega obstoja, ZDA pa bodo takrat v Jeruzalemu odprle svoje novo veleposlaništvo.

EU: Svoboda združevanja je temelj

K neodvisni preiskavi uporabe streliva poziva tudi Evropska unija, je v izjavi za javnost popoldne zapisala njena visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini. Poudarila je, da sta svoboda izražanja in združevanja temeljni pravica, ki ju je treba spoštovati.

Izrael je danes še uradno zavrnil pozive k neodvisni preiskavi. Po besedah izraelskega obrambnega ministra Avigdorja Liebermana Izrael ne bo sodeloval z nobeno preiskovalno komisijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pohvalil delo vojakov pri »varovanju meja«, obrambni minister Avigdor Lieberman pa je poudaril, da protesti niso »festival v Woodstocku«.

Lieberman je v izjavi za izraelski državni radio pozive k neodvisni preiskavi označil za »hinavske« ter poudaril, da ne bo nobene preiskovalne komisije.

Zaostrovanje s Turčijo

Netanjahu je danes ostre besede namenil tudi turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki je izraelski napad na območju Gaze označil za »nečloveškega«. »Najbolj moralna vojska na svetu ne bo poslušala lekcij o moralnosti od nekoga, ki že leta nediskriminatorno bombardira civiliste,« je Netanjahu zapisal na Twitterju.

Izmenjava ostrih besed pa se med njima tu ni končala. Erdogan je namreč v govoru v mestu Adana na jugu Turčije, ki so ga predvajali po televiziji, nagovoril tudi izraelskega premierja. »Si okupator in obenem terorist,« mu je dejal Erdogan. »Kar počneš zatiranim Palestincem, bo postalo del zgodovine, ki je ne bomo pozabili,« je še zagrozil.