Panamski dokumenti majejo oblast pakistanskemu premierju

Pakistansko vrhovno sodišče je odredilo preiskavo premierja zaradi korupcije, za odstavitev (še) premalo dokazov.

Objavljeno
20. april 2017 19.58
PAKISTAN-VOTE
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Islamabad - Pakistansko vrhovno sodišče je razsodilo, da ni dovolj dokazov o korupciji za odstavitev pakistanskega premierja Navaza Šarifa, a odredilo nadaljnjo preiskavo sumov o pranju denarja, ki so jih leta 2015 razkrili Panamski dokumenti - Novinarski projekt, ki je premaknil svet.

Vrhovno sodišče je v danes objavljeni sodbi odredilo oblikovanje nove preiskovalne komisije za preiskavo razkritij iz Panamskih dokumentov, da so Šarif in njegovi trije otroci denar nakazovali v Katar, ki velja za davčno oazo, nato pa preko slamnatih podjetij kupovali prestižne nepremičnine v Londonu.

Komisija naj bi zaslišala Šarifa in njegova dva sinova, od katerih je eden lastnik nepremičnin v Londonu. Med osumljenimi je tudi njegova hčerka Mariam Navaz, ki naj bi bila njegova politična naslednica. Sodišče je odredilo, da mora komisija ugotovitve podati v roku 60 dni.

»Potrebna je temeljita preiskava,« je dejal predsedujoči sodišču Asif Sajed Hosa ob predstavitvi sodbe na 540 straneh, ki se začenja s citatom iz Botra »Za vsakim velikim premoženjem je zločin«. Dva od petih sodnikov sta sicer podprla odstavitev premierja zaradi navedb v Panamskih dokumentih, trije pa so bili proti, tako da je bila skupna sodba v prid ohranitve premierja na položaju.

Šarif in njegova družina zanikajo, da bi storili karkoli nezakonitega. Obtožbe zavračajo kot politično motivirane. Šarifov politični svetovalec Havaja Asif je v odzivu danes dejal, da bo Šarif preiskovalni komisiji dokazal svojo nedolžnost. Njegovi kritiki trdijo, da je preko slamnatih podjetij v davčnih oazah pral nezakonito pridobljeno premoženje ali se izogibal plačilu davkov.

Pred izrekom težko pričakovane odločitve leto dni pred splošnimi volitvami so danes okoli vrhovnega sodišča namestili okoli 1500 policistov. Protestniki so v bližini Šarifa pozivali k odstopu, njegovi podporniki pa so se veselili odločitve sodišča.

Vrhovno sodišče je preiskavo primera prevzelo, potem ko je konec lanskega leta vodja opozicije Imran Han grozil z množičnimi uličnimi protesti. Šarifa je danes pozval k odstopu do konca preiskave. Poznavalci razmer menijo, da se Šarif po današnji sodbi vrhovnega sodišča še ne more preveč veseliti, saj mu lahko nadaljnja preiskava še politično škodi.