Papež posvaril kritike svoje odprtosti do migrantov

Papež je poudaril, da katoliki ne bi smeli obravnavati migrantov kot drugorazredno vprašanje.

 

Objavljeno
09. april 2018 15.59
APTOPIX Vatican Pope
Ti. L., STA
Ti. L., STA
Papež Frančišek je v danes objavljeni apostolski spodbudi Veselite in radujte se posvaril tiste katolike, ki kritizirajo njegovo odprtost do migrantov in dajejo prednost tradicionalnim etičnim vprašanjem.

»Nekateri katoliki razmere, v katerih so migranti, obravnavajo kot drugorazredno vprašanje,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal papež. »Da politik, ki išče glasove, reče kaj takšnega, je razumljivo. Ni pa to razumljivo za kristjana, za katerega je edini primeren odnos, da se postavi v vlogo naših bratov in sester, ki za prihodnost svojih otrok tvegajo življenje,« je poudaril.

V svoji tretji apostolski spodbudi, katerih namen je predstaviti smernice za stremljenje katolikov k »svetosti«, je opozoril na del Stare zaveze Svetega pisma, v katerem je poziv k sprejemanju tujcev. Ob tem je poudaril, da sprejemanje »ni izmišljotina nekega papeža ali trenutna blodnja«.

Ponovil pa je tudi svoje odločno nasprotovanje splavu. »Zaščita nedolžnega bitja, ki še ni rojeno, mora biti jasna, trdna in strastna,« je opozoril in dodal, da so »enako sveta življenja revnih, ki so že rojeni«.

Prvih pet let Frančiškovega pontifikata so zaznamovali očitki na račun zahodnih, predvsem evropskih držav, češ da ne naredijo dovolj za sprejemanje migrantov, ki bežijo zaradi vojn ali revščine.

V nekaj letih je nekoliko omilil svojo retoriko. Med drugim je dejal, da lahko države gostiteljice same določajo število migrantov, ki jih bodo sprejele po svojih zmogljivostih za sprejem in integracijo tujcev.