Papež pozval k miru na Bližnjem vzhodu

Frančišek je v blagoslovu mestu in svetu pozval k miru na Bližnjem vzhodu in spomnil na konflikte in nasilje po svetu.

Objavljeno
25. december 2015 13.52
CHRISTMAS-SEASON/

Vatikan - Papež Frančišek je v blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) pred množico vernikov, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra, danes pozval k miru na Bližnjem vzhodu. Ob tem je spomnil na konflikte in nasilje širom sveta, kot tudi na številne begunce, ki so morali zapustiti svoje domove.

Papež je z balkona papeške palače v Vatikanu v božični poslanici pozval k miru na Bližnjem vzhodu. Prav tam, kjer se je rodil Božji sin, se napetosti in nasilje nadaljujeta, je opozoril.

Da bi Izraelci in Palestinci obnovili neposredni dialog in dosegli dogovor, ki bo obema narodoma omogočil živeti v harmoniji, je pozval Frančišek. Ob tem je podprl tudi prizadevanja Združenih narodov za končanje konflikta v Siriji in Libiji. Opozoril je tudi na konflikte v Iraku, Jemnu, podsaharski Afriki. Miru in sloge je zaželel tudi za konflikt na vzhodu Ukrajine.

Frančišek je že v lanski božični poslanici opozoril na trpljenje in nasilje na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Ukrajini.

Dostojna prihodnost za migrante

Sveti oče je pozval tudi k »dostojni prihodnosti« za migrante ter spomnil na vse, ki jih preganjajo zaradi vere. »Naj bodo z bogatim blagoslovom poplačani vsi - posamezniki in države, ki se z odprtim srcem zavzemajo za to, da bi številnim migrantom in beguncem pomagali in jih sprejeli,« je še dejal.

Spomnil se je tudi žrtev terorizma v letošnjem letu in obsodil »brutalna dejanja«. »Moje misli gredo vsem, ki so bili prizadeti zaradi nečloveških terorističnih dejanj, predvsem najnovejšega pokola pod egiptovskim nebom, v Bejrutu, Parizu, Bamaku in Tunisu,« je dejal.

Obsodil uničevanje kulturne dediščine

V svoji poslanici ob božiču, prazniku Jezusovega rojstva, je papež obsodil tudi uničevanje kulturne dediščine, pri čemer je omenil skrajno Islamsko državo (IS). Zločini IS ne prizanašajo niti zgodovinski in kulturni dediščini človeštva, je opozoril.

Slovenski kardinal Franc Rode, ki je bil kot eden najstarejših kardinalov iz reda kardinalov diakonov na balkonu ob papežu, je po papeževem sporočilu napovedal blagoslov.

Ker gre za božič v svetem letu usmiljenja, je papež v voščilu vsem vernikom na trgu, kot tudi tistim, ki ga spremljajo prek medijev, na koncu zaželel, da bi znali sprejeti usmiljenje in ga deliti drugim.

Na osrednjem vatikanskem trgu, kjer so bili zaradi morebitne teroristične grožnje varnostni ukrepi letos še posebej poostreni, se je po ocenah zbralo med 30.000 in 40.000 vernikov.