Papež prispel v nemirno Srednjeafriško republiko

Papežu so zaradi varnostnih razmer odsvetovali, da ne bi izvedel celotnega načrtovanega programa.

Objavljeno
29. november 2015 16.06
S. P., STA
S. P., STA
Bangui - Papež Frančišek je danes prispel v Srednjeafriško republiko, zadnjo in hkrati najbolj nevarno postajo svoje prve turneje v Afriki, med katero je že obiskal Kenijo in Ugando. »V Srednjeafriško republiko prihajam kot romar miru in apostol upanja,« je zapisal na Twitterju, medtem ko je njegovo letalo pristalo na mednarodnem letališču v Banguiju.

Na letališču ga je pričakal predsednica države Catherine Samba-Panza. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je varovanje ob cestah, ki vodijo do letališča, okrepljeno z vojsko in drugimi varnostnimi silami.

Letališče je sicer blizu območja, kamor se je zateklo več deset tisoč razseljenih ljudi, ki so od leta 2013 zbežali pred spopadi med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami.

Pričakovati je, da bo papeža v prestolnici dočakalo več deset tisoč vernikov tudi iz sosednjih držav te ene najbolj revnih in nestabilnih držav.

Kot navaja AFP, so sicer papežu zaradi varnostnih razmer odsvetovali, da ne bi izvedel celotnega načrtovanega programa, a na to ni pristal.

Frančišek naj bi tako danes odprl »sveta vrata« v katedrali v Banguiju in tako simbolično - deset dni pred uradnim začetkom - začel sveto oziroma jubilejno leto v katoliški cerkvi, posvečeno usmiljenju. Jubilejno leto bi se tako prvič v zgodovini začelo na periferiji in ne na sedežu Cerkve v Vatikanu.

Papež ima sicer na dnevnem redu najprej srečanje s prehodno vlado, obisk taborišča razseljenih oseb in srečanje z evangeličanskimi skupnostmi. V ponedeljek ima predviden postanek z molitvijo v mošeji v zloglasni muslimanski soseski PK5 v Banguiju in mašo pred 20.000 ljudmi na tamkajšnjem stadionu. Varnost je na vseh postajah njegovega obiska okrepljena.

Rdeča nit papeževega obiska v treh afriških državah so poziv k ohranjanju miru in strpnosti med kristjani in muslimani, boj proti revščini in socialni izključenosti ter pereča tema podnebnih sprememb in begunska kriza.