Perujski predsednik odstopil

V televizijskem nastopu je Pedro Pablo Kuczynski dejal, da v težkih razmerah, ko se ga po krivem obtožuje, odstopa s položaja.

Objavljeno
22. marec 2018 00.16
Peru Political Crisis
M. Č., STA
M. Č., STA
Lima - Perujski predsednik Pedro Pablo Kuczynski je danes sporočil, da odstopa s položaja. V četrtek bi sicer parlament glasoval o njegovi odstavitvi zaradi korupcijskih povezav, po pričakovanjih pa naj bi večina poslancev glasovala za odstavitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

V televizijskem nastopu je 79-letni Kuczynski dejal, da v težkih razmerah, ko se ga po krivem obtožuje, odstopa s položaja.

Predsednik je bil obtožen povezav z brazilskim gradbenim podjetjem Odebrecht, ki je v osrčju korupcijske afere v Braziliji in več drugih držav v regiji. O njegovi odstavitvi je parlament prvič glasoval decembra, a je ni izglasoval.

Zdaj so predsednikov odstop zahtevali tudi nekateri poslanci njegove stranke, potem ko je opozicija objavila posnetke, na katerih skušajo zavezniki Kuczynskega prepričati poslanca, naj glasuje proti odstavitvi v zameno za infrastrukturne projekte v njegovi regiji.

Predsednika bo na položaju nasledil perujski podpredsednik Martin Vizcarra.