Peterica obtožena umora Nemcova

Za glavnega osumljenca po pisanju ruskih medijev velja Dadajev, nekdanji pripadnik čečenske vojske.

Objavljeno
29. december 2015 16.02
RUSSIA-NEMTSOV/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Moskva – Ruski zvezni preiskovalci so sporočili, da bodo zaradi umora opozicijskega voditelja Borisa Nemcova danes vložili obtožnico proti petim moškim. Peterica je obtožena sodelovanja pri naročenem umoru ter nezakonitega posedovanja orožja. Šesti osumljenec, ki naj bi umor naročil, je medtem na begu in je zanj razpisana mednarodna tiralica, poroča STA.

Obtoženi so Zaur Dadajev, Anzor in Šadid Gubašev, Temirlan Eskerhanov in Hamzat Bahajev. Vsi prihajajo iz nemirnega južnega Kavkaza. Na begu ostaja Ruslan Muhadinov, ki naj bi naročil umor in plačal zanj. Po neuradnih informacijah naj bi se skrival v Združenih arabskih emiratih. Še en osumljenec, Beslan Šavanov, se je med poskusom aretacije marca razstrelil.

Za glavnega osumljenca po pisanju ruskih medijev velja Dadajev, nekdanji pripadnik čečenske vojske. Na začetku preiskave je priznal umor, a kasneje to zanikal, saj naj bi bilo priznanje izsiljeno. Kot je sprva dejal, je Nemcova ubil, ker da je žalil islam in vodjo večinsko muslimanske ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova. Vsi ostali sodelovanje pri umoru zanikajo.

Nemcov, ki je bil v preteklosti namestnik premierja, kasneje pa je postal oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je bil ubit februarja letos. Ustreljen je bil na mostu blizu Kremlja v središču Moskve, ko se je z dekletom zvečer vračal domov. Tesni zavezniki Nemcova ne verjamejo, da za umorom stojijo skrajneži in religija, ter odgovornost pripisujejo Putinu.