Petro Porošenko danes v Beli hiši

Porošenko in Obama bosta predvsem govorila o prizadevanjih za diplomatsko rešitev krize na vzhodu Ukrajine.

Objavljeno
18. september 2014 12.20
CANADA-UKRAINE-POROSHENKO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se bo danes v Beli hiši na pogovorih sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, kasneje pa bo imel govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, kar je čast, ki doleti le redke tuje državnike, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Bela hiša je sporočila, da obisk potrjuje trdno zavezo ZDA neodvisni, celoviti in demokratični Ukrajini, Porošenko in Obama pa bosta predvsem govorila o prizadevanjih za diplomatsko rešitev krize na vzhodu Ukrajine, kakor tudi o obrambi suverenosti in ozemeljske celovitosti države.

Porošenko je že v sredo obiskal Kanado, kjer mu je podobno podporo izrazil premier Stephen Harper, Kanada pa je pred obiskom uvedla dodatne sankcije proti Rusiji, ki jo Ottawa obtožuje agresije proti Ukrajini.

Ukrajinski parlament je v torek položil temelje za mirno rešitev krize na vzhodu države s potrditvijo začasne večje avtonomije in amnestije za uporni vzhod države, ki so ga zavzeli proruski separatisti. Parlament je tudi potrdil pridružitveni sporazum z EU, piše STA.

Sprejem v Beli hiši in govor v kongresu pomenita izraz velike moralne podpore Porošenku in Ukrajini, ki pa v času približevanja zime potrebuje kaj bolj konkretnega, saj Rusija zapira plinske pipe za zahodno sosedo.

Zaradi zavrnitve tesnejših vezi z EU so Ukrajinci februarja sprožili revolucijo, ki je odnesla proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. Rusija je nato zavzela polotok Krim in izpeljala referendum, na podlagi katerega si ga je nato priključila. Washington in Kijev pa skupaj z EU Moskvo obtožujeta, da vzpodbuja in oborožuje upornike na vzhodu Ukrajine v regijah Lugansk in Doneck.

Ukrajina v tem trenutku od Američanov potrebuje predvsem denar. Mednarodni denarni sklad ji je odobril posojilo v višini 18 milijard dolarjev, ZDA pa so doslej potrdile le milijardo dolarjev posojilnih jamstev. Kongres pripravlja dodaten paket pomoči, predsednik Obama pa je Kijevu zagotovil 70 milijonov dolarjev vredno pomoč za urjenje in "ne-smrtonosno" vojaško opremo za boj s separatisti, še poroča STA.