Plaz v Mjanmaru pod seboj pokopal najmanj 90 delavcev

Plaz je pod seboj pokopal več deset barak, v katerih so živeli delavci, ki so v odpadnem materialu iskali poldrage kamne.

Objavljeno
22. november 2015 10.55
MYANMAR-ACCIDENT-MINING
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Yangon - V zemeljskem plazu na odročnem nahajališču žada v severu Mjanmara je umrlo najmanj 90 ljudi, so danes sporočile oblasti. Žrtve, ki jih je pokopal plaz, so žad iskale v ogromnem kupu odpadnega materiala, ki so ga tam odložili stroji rudarskih podjetij.

Plaz je pod seboj pokopal več deset barak, v katerih so živeli priložnostni delavci, ki so v odpadnem materialu iskali te poldrage kamne zelene barve. Večina najbolj kakovostnega žada, ki ga najbolj cenijo na Kitajskem, izvira prav iz Mjanmara, kjer posel s temi poldragimi kamni obvladuje več milijard dolarjev vredna industrija, povezana z vojaško elito.

Predstavnik lokalnih oblasti v zvezni državi Kachin je sporočil, da so v soboto našli 79 trupel, danes pa 11. Nimajo pa nobenih podatkov, koliko ljudi je tam živelo. Reševalna akcija se medtem nadaljuje.

Zemeljski plazovi so velika nevarnost za ljudi, ki na skrivaj kopljejo po odpadnem materialu v upanju, da bodo našli kos žada, ki jim bo prinesel bogastvo. Samo letos, ko so rudarska podjetja po navedbah domačinov močno povečala proizvodnjo, je v tovrstnih nesrečah umrlo več deset ljudi.