Po plazu na Kitajskem pogrešajo več kot 90 ljudi

Plaz se je sprožil zaradi neustreznega shranjevanja prsti in odpadnega materiala z gradbišč.

Objavljeno
21. december 2015 12.26
CHINA-LANDSLIDE
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Peking − V mestu Shenzhen na jugu Kitajske, kjer je obsežen zemeljski plaz včeraj pod seboj pokopal 33 zgradb, še vedno pogrešajo 91 ljudi.

Po besedah prič se je gmota rdeče prsti in blata v valovih priplazila do industrijskega parka v mestu, nato pa pod seboj pokopala tako tovarne kot stanovanjske zgradbe. Plast blata, ki je ponekod debela več kot deset metrov, je po navedbah agencije AFP prekrila območje, veliko 380.000 kvadratnih metrov.

Po podatkih uradnega glasila kitajskega ministrstva za zemljo in naravne vire se je plaz sprožil zaradi neustreznega shranjevanja prsti in odpadnega materiala z gradbišč. Ta material so namreč v bližnjem opustelem kamnolomu menda nezakonito odlagali v sto metrov visoke kopice, obilno deževje pa je nakopičeno prst spremenilo v blato, je poročal državni Global Times. Kitajski premier Li Keqiang je že odredil preiskavo nesreče.

Iskalna in reševalna operacija, v kateri sodeluje približno 3000 reševalcev in vojakov, se medtem nadaljuje. Reševalci, katerih delo otežujejo številne ovire − med njimi deževje, slaba vidljivost in seveda blato −, se osredotočajo na več točk, kjer so zaznali znake življenja. Po navedbah agencije Xinhua so doslej rešili 14 ljudi. Približno 900 so jih še pravočasno evakuirali.

To je sicer že druga industrijska nesreča na Kitajskem v štirih mesecih − avgusta je namreč v pristaniškem mestu Tianjin odjeknila eksplozija, v kateri je umrlo skoraj 200 ljudi. Krivdo so pripisali neustreznemu shranjevanju nevarnih kemikalij.